30 март 2014

Kome će zvoniti, a kome zvečiti



Nije prvoaprilska šala, mada nije ni neka vest – napokon dočekasmo, otvorena je (ne svima!) mogućnost za prenos broja u fiksnoj telefoniji. I devet srpskih fiksnih operatora je dočekalo, mada, nemojmo se zavitlavati da je ovim uspostavljena potpuna liberalizacija domaćeg telekomunikacionog tržišta! Neozbiljno je (čak i nestručno) tvrditi tako nešto. Dobro je bar što se stvari dešavaju, makar i sa zakašnjenjem. Odgovornost zašto utakmica nije počela na vreme je, zna se, RATEL-ova!

Kupuje se ONO što vredi



Britanski Vodafone kupuje španskog kablovskog operatora "Ono" za čak 7,2 mlrd €. Ovo je druga velika slična kupovina Vodafona na tržištu zapadne Evrope. Prva je bio, podsetite se, Kabel Deutschland. Operator "Ono" je triple-play provajder koji trenutno ima 1,9 miliona pretplatnika i savremenu NGN DOCSIS 3.0 mrežu sa povezanih 7,2 miliona domaćinstava (41% španskog tržišta). Kažu da je "Ono" u svoju mrežu  investirao oko 7 mlrd € od 2007. godine. 

Šta je kupio Vodafone za zaista velike (ja bih rekao preterano velike) pare? Isto ono što je kupio Telenor u Srbiji onomad. POTENCIJAL TRŽIŠTA! Šansu, dakle, vide u bar 5 miliona potencijalnih korisnika. Plus, sinergija prodaje fiksnih i mobilnih usluga. Plus, kao što sam pomenuo i što nedostaje domaćoj „udavači“, moderna NGN mreža!

S obzirom da Vodafone zajedno sa francuskim Orange-om radi na projektu izgradnje FTTH mreže, gde su već povezali preko milion domova, procenili su iz Vodafona da će im ova akvizicija uštedeti na daljim ulaganjima u FTTH i doneti brži obrt kroz sinergiju tzv quad-play servisa (govor, Internet, TV, mobilni). Naravno, oni će sa Orange-om nastaviti sa FTTH u mestima koja nisu pokrivena mrežom koju je izgradio "Ono". Inače, Orange i Vodafone su u Španiji planirali zajedničko ulaganje u FTTH mrežu gde je do 2017. godine trebalo da pokriju oko 6 miliona domaćinstava u 50 gradova. Sada će se strategija očigledno malo promeniti. 

Drago mi je da su mobilni operatori shvatili da bez fiksnih/kablovskih „dodataka“ teško mogu da opstanu. Kome se ova moja formulacija ne dopada - ukrupnjavanje telekomunikacione scene je neminovno za održiv biznis. Fakat je da prihodi u mobilnoj osetno padaju i da velike zarade nema, uloženo je teško vratiti a valja ulagati dalje, u 4G/5G tehnologije. Odakle?
Koliko god da je i prodaja paketa „lutrija“, jer niko sa sigurnošću ne može da predvidi odziv korisnika, ipak je za mobilnog operatora najsigurnije da ima fiksnu alternativu. Smiješano lakše se prodaju, da parafraziramo Njegoša. Ali, i to treba znati, no to je neka druga tema! Da zaključimo predmetnu temu: mobilni operatori će teško održati svoj biznis u budućnosti ako se ne upletu i u fiksni broadband. Fiksni broadband odnosno moćna pristupna mreža (backhaul) je ključni deo buduće heterogene mobilne mreže.

04 март 2014

Profit najavljuje prodaju?



Ja generalno volim da čitam menadžerske intervjue i sad se, posle dovoljno uzoraka pitam – zašto direktor Telekoma, koji je tehničko lice, uvek u svojim intervjuima više priča o politici nego o biznisu, a naročito o telekomunikacijama kao struci? Generalni direktor Telekoma Srbija objavio da Telekom prošlu godinu završio sa neto dobiti od 15,3 milijarde dinara, što je porast od 4 milijarde za godinu. Pričao je i o prodaji napomenuvši da Telekom vredi oko 2 milijarde € i da u slučaju prodaje infrastruktura ide pod obavezno.  
Otkud priča o prodaji u sklopu objavljivanja tako dobrog rezultata o poslovanju?

03 март 2014

Ostavite Teslu na miru



Skandalozna odluka i još skandaloznija pomisao da se urna Nikole Tesle iz njegovog muzeja u Beogradu preseli u hram Svetog Save ili pored hrama, gde li već! Da bi služio za povećanje broja poseta i  „lajkovanje“ Hrama, jer bi onda dolazili i vernici i ateisti. Sad su se i Tesle setili? Oprostiće mu i kremiranje ako se njegov pepeo stavi u službu crkve. Može li bar nešto sveto da ostane u ovoj zemlji, van dnevne politike i političke propagande? Ima li crkva danas neke pametnije crkvene poslove? Sramota za sve nas!

Kome ovo danas treba? Obaška što ni pravno ovo nije čisto. Tripartitno komisijski se odlučuje o jednom svetskom velikanu, kome ceo svet duguje poštovanje?! Kome su od političara obećali crveno slovo u julijanskom kalendaru? Tesla, kao neko ko je i za života bio poseban, treba da počiva među svojim beleškama, crtežima, maketama njegovih eksperimenata i pronalazaka, među svojom ličnom i naučničkom zaostavštinom, da njegov duh luta među spisima o nedovršenim izumima! Ima li šta prirodnije i „bogougodnije“ za naučnika svetskog formata, koji je rođen kao Srbin ali koji pripada vaskolikom čovečanstvu za vjeki vjekova! Nikola Tesla je bio naučnik i pronalazač, a to je vera iznad svih vera, koja ne poznaje ni granice ni okvire ni božanstva. Čoveku koji je krotio munje i gromove, nemojte posthumno dodeljivati ulogu u kojoj sebe nikada nije video ni poželeo. Tesla je bio skroman čovek i nije voleo publicitet. Svetla koja noću blistavo obasjavaju Hram Svetog Save – to je Tesla, zar to nije dovoljno? Da li baš želimo da blatom u koje smo upali, moralno i vrednosno, okaljamo i Teslin lik i delo?

Gospodo naučni radnici, intelektualci, kolege inženjeri, ako su neki od vas iz ovih ili onih razloga čak i nezainteresovani za budućnost Srbije i ovog društva, u ovoj stvari nije red da ćutite! Ako crkva sluša glas naroda, pa i mi smo valjda neki narod – neka nas čuju! Ima nas! Tesla se ne sme zloupotrebiti u dnevnopolitičke i verske svrhe! On to nije zaslužio, dužni smo mu da ostane tamo gde pripada i gde u miru počiva poslednijh 57 godina, u dostojanstvu njegovog muzeja. Tamo mu se dive i klanjaju njegovom delu i senima oni koji ga bar malo razumeju. Ako se jednog dana, kao narod i nacija, izdignemo iz svega i postanemo dostojni grandioznog uma svetske nauke posvećenog opštem dobru i asketizmu radi opšteg dobra, možda će baš hram Svetog Save postati večna kuća Nikole Tesle.