31 јул 2014

Sve zbog tržišnih uslova



Od 1. avgusta Telekom Srbija menja tarifnu politiku i podiže cenu mesečne telefonske pretplate. Ko je plaćao račune u okviru dosadašnje pretplate, sa ovim novinama praktično nije dobio ništa osim povećanja cene pretplate, a takvih je prilično. Ima doduše pogodnosti u izboru BOX paketa, a box je, znate, plemenita veština.

Promena tarifne politike je na neki način revolucionarna, a objasniću i zašto.

30 јул 2014

Viđu vraga



SBB kupuje crnogorskog kablovskog operatera Broadband Montenegro (BBM)! To je politika koju vodi novi vlasnik SBB-a, američki investicioni fond KKR. Regionalno širenje, danas jeftino kupi da bi sutra skuplje prodao! 

Nedavno, u decembru 2013., Mtel CG je pregovarao sa vlasnikom BBM-a o kupovini i nisu se dogovorili. Barović tražio 7 miliona €, Mtel nudio 4!? Neuspešni pregovori Mtel-a otvorili su prostor za još jednog njima ozbiljnog konkurenta u CG i to u segmentu poslovanja gde se još i mogu očekivati neke pare (fiksni broadband, IPTV). A četvrtina multimedijalnih konzumenata u CG nije baš zanemarljiva “startna plus” tačka.  Prema informacijama koje imam, BBM i nije neki moderan operator, troškovi im rastu iz godine u godinu a prihod pomalo pada. Dobit im se prošle godine više nego prepolovila. Sustigao ih sindrom “malog” operatora, ali vlasnici su, po mom mišljenju, na vreme rešili da prodaju svoj deo. Treba i to znati! Mislim da je “ispuštanje” BBM-a greška Mtel-a, a uzgred, nisam prethodnih meseci tek tako (nemajući šta drugo) pisao o kupovinama kablovskih operatora od strane mobilnih operatora! Ali treba čitati, treba znati, treba razumeti, treba povezati, nije dovoljno (samo) da vas imenuju i da primate veliku platu!

KKR sigurno zna šta i kako hoće na ex-YU tržištu, a nadam se i da vlasnici Mtel-a CG to znaju. Ovo im baš ne ide na ruku, ali to je ono čekanje o kome ja ovde često pišem i napominjem da “nešto treba (u)raditi”, između ostalog (i ne samo u Mtel-u). Elem, mislim da Telekom Srbija kao “poluvlasnik” Mtel-a CG treba dobro da promisli o novim okolnostima, iako, verujem, ima i većih briga.

26 јул 2014

Letnje šeme



M:tel, ćerka firma Telekoma Srbija u Banjalici, namerava da u Austriji postane virtuelni mobilni operator (MVNO), verovatno i da ponudi multimedijalne webTV i mobileTV usluge mnogobrojnoj srpskoj dijaspori. Formirali su u Beču preduzeće Mtel Austrija GmbH. Interesantno, videćemo da li i profitabilno. I neizbežno pitanje: zašto „mama” nije otvorila preduzeće?

Telco kompanija America Movil, u vlasništvu Karlosa Slima, jednog od najbogatijih ljudi današnjice,postala je većinski vlasnik Telekoma Austria sa 51% akcija. Uspeli su na kraju u onome što su i hteli! Država Austrija zadržala je 25% akcija operatora i pravo veta. Ovo bi, verujem, bio vrlo prihvatljiv scenario vlasništva za srpski Telekom. Eto, ima pozitivnih primera! Ali, treba videti u čemu je razlika.

Posle odustajanja američkih investicionih fondova, Deutsche Telecom i ruski MTS ostaju najozbiljniji kupci Telekoma Slovenija. Čeka se formiranje nove (verovarno levičarske) slovenačke Vlade i epilog prodaje slovenačkog državnog telco operatora. Ako kao kupac ne prođe, a mislim da je DT favorit, ruskom MTS-u ostaje da proba sa Telekomom Srbija. To bi, procenjujem,  zaista bila jedna kompleksna priča, sa velikom političkom pozadinom - dal’ bi moglo i dal’ bi bilo prihvatljivo na „evropskom putu”?

Ministar privrede u Vladi Srbije izjavio je početkom jula da Vlada neće prodavati Telekom po svaku cenu, već kada se i ukoliko se za to steknu uslovi. Drugim rečima, za sada verovatno nema ozbiljno zainteresovanih kupaca. To je loše, ali je zatvaranje očiju pred ovom činjenicom još gore. Drugim rečima, ne sme se sedeti i čekati!

Odlukom Evropske komisije, od 1.jula 2014. godine cena mobilnog prenosa 1 MB podataka u roamingu smanjena je na pola, sa 45 evrocenti na 20! Smanjenje za prenos podataka je, dakle, 55%, a telefonski razgovori i SMS će u roamingu pojeftiniti za oko 25%. EK je učinila građanima EU koji letuju u drugim državama, ali istovremeno za#ebala telco oparatore, npr. HT, italijanske, grčke, španske mobilne operatore. I naš regulator je učinio našim građanima – telefonska pretplata u Srbiji će poskupeti tek od 1. avgusta. Leto je nekako uvek pravo vreme.

Banka da uđeš u kolo



Objavljeno je da Telekom Srbija ima ozbiljnu nameru da postane većinski vlasnik Dunav banke. Kažu da je to odgovor na Telenorovu kupovinu KBC banke i ulaznica za oblast mobilnog bankarstva.

Fakat je, recimo, da Dunav osiguranje, kao sadašnji vlasnik Dunav banke, ima finansijske probleme. Zna se i da je država većiski vlasnik Dunav osiguranja i da ima nameru da proda svoj paket akcija u ovoj najpoznatijoj domaćoj osiguravajućoj kući. Zna se i da je država većinski vlasnik Telekoma i da takođe želi da proda svoj akcijski udeo u Telekomu. Država, dakle, želi da posredstvom jedne svoje kompanije „podigne” drugu svoju kompaniju i da svima u takvoj transakciji bude dobro!? Da li je to moguće? Radi se, po svojoj prilici, o nekakvoj akciji spašavanja i tu, po mom mišljenju, nema nikakve koristi za Telekom. Niti u uplivu u infantilno mobilno bankarstvo, niti u nekakvo pariranje Telenoru (zašto u tome?), niti u nekakvom povećanju vrednosti kompanije Telekom! Video Telekom da se Telenor “potkovao” bankom... Što bi rekli moji južnjaci “u tuđoga tatka pogolema... banka”. A onda će za nekoliko meseci da bude priča slična kao za svojevremeni otkup akcija od OTE-a. Ko još misli da prilivanjem novca iz jedne državne firme u drugu mogu da se „ubiju dve muve”?

U redu je ako je neko baš zapeo da pruži argumente zašto Telekom treba prodati. Ubedljivo, ali otužno i bljutavo pomalo.

22 јул 2014

Digitalno zaostajanje




Sve više zaostajemo u odnosu na digitalnu Evropu! Najnoviji podaci Evropske komisije: 4G mobilni broadband na raspolaganju je za 59% građana EU, fiksni internet brzine najmanje 30 Mbps ima 62% građana EU. U nekih zemljama brzi broadband ima čak preko 90% stanovništva.

Ja mislim da nismo informatički nepismeniji od onih iz EU, niti da generalno manje koristimo ICT, ali kad je infrastruktura u pitanju „ubi nas”nekonkurentno tržište tj. manjak konkurencije na ICT tržištu i inertan i razvojno nezainteresovan regulator - pre svega i bez obzira na slabije platežne mogućnosti naših građana! Činjenica je da prethodnih godina (krize) sve više gubimo korak. Ništa za to (i EU zaostaje za SAD), samo treba da se uozbiljimo i počnemo da radimo ono što treba. Ako je aktuelna srpska Vlada rešena da uradi velike stvari za društvo i ova oblast vapi za reformskim pristupom.