24 септембар 2013

Nisu problem ulaganja



Prvo sagledati stanje u preduzeću, a onda utvrditi mere i rešenja, kaže ministar privrede. Slažem se potpuno sa pristupom, koji i sam primenjujem. Dalje ministar kaže da je prodaja Telekoma kompleksno pitanje. Slažem se u potpunosti. Bilo i ostalo kompleksno i ne znam dokle će takvo da ostane.

"Telekom je dobra, zdrava kompanija i dugoročno gledano potrebne su jake investicije da bi ojačala poziciju na tržištu. Ne gledamo ni na kakva brza rešenja koja će praviti velike rezove, prvo moramo da sagledamo stanje, a onda da utvrdimo konkrertne mere", poručio je on (tj. ministar Radulović)

Ako hoćemo da budemo principijelni, otkud ministar zna da je kompanija dobra i zdrava, ako nije sagledao stanje? I ne slažem se da su joj potrebne jake investicije da bi ojačala poziciju na tržištu! Eto kakav sam, ne slažem se sa čovekom kome sam onomad javno dao podršku! Ali, razlike u mišljenjima moraju da postoje, inače naopako.

Šta fali Telekomovoj poziciji na tržištu? Ono jes’, Telenor ima pametnu mrežu, ali kad je pamet u ovoj zemlji nešto značila ili predstavljala prednost? Naročito danas. A šta fali Telekomovoj mobilnoj mreži, fiksnu kao neprikosnovenu da ne pominjem? Gde to tako drastično Telekom kaska za konkurentima na domaćem tržištu? U ulaganjima sigurno ne! U pametnim ulaganjima? Hmmm... Problem Telekoma je isključivo kadrovski problem, problem znanja, umeća, veština (prodaje i gazdovanja, pre svega!), pristupa kompaniji, pristupa korisnicima... Problem Telekoma je problem koji ima i Srbija – reforme, iskorišćenje resursa i udaranje temelja! Ako se bude znalo šta i kako sa Srbijom, znaće se i za Telekom. Telekom, kao i Srbija, treba da dođe sebi i da se vrati sebi! Za to nije potrebna posebna mudrost, potrebno je imati onu stvar.  

Нема коментара: