09 јануар 2013

Telco perspektive


Globalna finansijska kriza i privredna stagnacija itekako utiču i na telekomunikacioni biznis. Analitičari firme Ovum u naredne tri godine predviđaju minimalni rast prihoda telekom operatora. Osetnije će samo rasti prihod od mobilnog broadbanda, po stopi od  oko 20% godišnje.

Prosečan prihod po mobilnom korisniku u zapadnoj Evropi opada iako je mobilni data saobraćaj u protekloj 2012. godini zabeležio rast od 39% (izvor: ABI Research). Dakle, govorni i SMS saobraćaj beleži značajan pad!
Mobilni pretplatnici u zapadnoj Evropi potrošili su u 2012-oj 3,077 exabajta podataka, a 64% toga su potrošili 3G pretplatnici. Polovina 3G pretplatnika imaju ugovornu obavezu, a polovina su prepaid.

U povoljnijoj poziciji na tržištu su operatori koji poseduju infrastrukturu. Servisi, naravno, teško mogu bez mreže. Najisplativija će biti ulaganja u video servise odnosno FTTX fiksni broadband i unapređenje mobilne mreže (2G u 3G i 3G u LTE). Primetno je da veliki incumbent operatori ulažu manje od čisto mobilnih operatora, kablovskih i tzv. alternativnih operatora.  Narastajući data saobraćaj nagoni sve da moraju da ulažu u svoju mrežu. Najozbiljniju konkurenciju i fiksnim i mobilnim operatorima predstavljaće OTT (over-the-top, video preko Interneta) provajderi. Ipak, najvažnije za operatore biće da prate i razumeju potrebe korisnika. To nije filozofsko pitanje, već stvar analitike i smislenog i odgovornog pristupa.


Нема коментара: