24 децембар 2013

SBB kod novog gazde



U senci  moje neaktivnosti na blogu tokom oktobra i novembra, ostala je nepomenuta prodaja većinskog paketa SBB/Telemach United grupe moćnom američkom investicionom fondu KKR (Kolberg Kravis Roberts). EBRD banka je zadržala manjinski paket. Najavljeno puštanje u rad CNN informativnog kanala N1 za Balkan  itekako ima veze sa ovom pričom. Sada se može očekivati i „veća minutaža“ savetnika  United grupe ex-ambasadora Kamerona M.  u podsticanju dalje liberalizacije tržišta. Novi gazda ostavlja stari menadžment, što znači da su menadžeri znali sve prave odgovore na pitanja otkud gubitak u bilansu uspeha za prethodnu godinu. Najbitnije je da se zna šta se i kako radi!

Politika investicionih fondova je manje-više poznata – kupite za manje para, podignete nivo poslovanja, racionalizujete sve „do koske“ i za nekoliko godina prodate za veće pare. Drugim rečima, neće se oni zadržavati dugo u tom poslu. Ostaje da vidimo na koju će stranu da krenu investicije KKR-a. Da li u novogradnju  mreže (sumnjam u velike radove!) ili u akvizicije manjih kablovskih operatora, kojih u Srbiji ima stotinak, a naročito su interesantni oni sa po 5-7% tržišnog učešća (tipujem na ovo)?  Šta da očekuju korisnici? Niže cene svakako ne, ali skockaniju ponudu - da. SBB je već najavljivao 4Play pakete, ulazak u mobilnu telefoniju. To će biti ozbiljna priča i ozbiljna konkurencija, naročito ako im „legne“ prenosivost brojeva i u fiksnoj i u mobilnoj. 

Odavno sam već pisao da se telekomunikaciona scena u Srbiji mora ukrupnjavati (kao i poljoprivredna gazdinstva, uostalom) i da takav epilog sigurno sledi. Sad smo dobili respektabilnog igrača koji ima para i mislim da će sa prvim visibabama krenuti u kupovinu. Ajde da se zapitamo zašto se investicioni fond nije uhvatio Telekoma, koji je takođe regionalni igrač, nego se opredelio za SBB/Telemach? Šta je to perspektivnije i primamljivije kod kablovaca? Kad bih vam ja sve rekao ne bi bilo interesantno...

3 коментара:

t28 је рекао...

Pa i mogao bi da sugerises zasto su kablovci interesantniji od Telekoma :)

Lev је рекао...

Slazem se. Cak i slogan ovog bloga je "jasno, otvoreno i bez uvijanja" :)

Inace Sasa, kako cenis, sta ce biti sa Vipom, i da li je zaista izvisio za SBB? Posto ce od sledece godine prenos broja i u fiksnoj, pa ce pretpostavljam doci do eksplozije tzv. BOX paketa, i nekako se cinilo da ce SBB bas da legne Vipu, sa sve onim pozivnim brojem 068 (a koji je u vlasnistvu vipa, pa na kraju 068 ne bi ni izlazio iz Vipa). Imali bismo onda tri poprilicno jaka operatera na trzistu, plus orion.

A sada, posle ovog? Na neki nacin imacemo cetiri kompanije koje ce moci da ponude box pakete (telefon+internet+tv), telekom, telenor, sbb, pa i orion bez mobilnog, i na kraju ispada da je Vip izvukao najdeblji kraj, a po meni se oni mozda i najvise trude i najvise "odvajaju od usta" da bi ostvarili neke dugorocne planove - u toku ove godine bukvalno nisu izlazili iz promocija, sve vreme su davali nesto i stvarali pozitivnu atmosferu na trzistu.

Saša Stamenković је рекао...

@t28: Onomad mi jedan drug reče da nisam normalan što edukujem "konkurenciju" za džabe i iznosim sublimirane informacije, koje niko ne može u toj formi da nađe bilo gde.