27 април 2014

Prodaja u ekspozeu



Slušam upravo ekspoze mandatara nove Vlade Srbije. Pre 15 minuta najavio prodaju tj. privatizaciju Telekoma Srbija! Rekao, priprema u prvih 100 dana Vlade, završetak procesa početkom naredne godine. Kao jedan od razloga, pomenuo uvođenje 4G/LTE tehnologije, za koju će trebati prilično novaca, kojih nema. To je tačno. I ostali navedeni razlozi (tehno-ekonomski) su, moram da priznam, tačni.
Novi premijer očekuje da će se za Telekom dobiti više para nego što je traženo u prethodnom postupku privatizacije Telekoma, a koji se neuspešno završio (da podsetim 1,4 mlrd € za 51% akcija). Razlozi su razlozi, pare su pare, poslovanje je poslovanje... Pratićemo šta će i kako biti.

Telekomunikacije su u novoj Vladi zajedno sa turizmom i trgovinom, ministar Rasim i dalje. Nisu, dakle, usvojeni apeli i predlozi nekoliko ICT organizacija (za koje znam) da se formira posebno Ministarstvo zaa informaciono društvo. Lično mislim da to nije bilo realno. Pročitao sam negde da je i Uprava za digitalnu agendu odvojena u drugo ministarstvo, ne znam da li je to baš tako.

Svi očekujemo da nova Vlada uradi nešto po pitanju uređenja Srbije kao države. Iluzorno je očekivati poboljšanja u kratkom periodu. Za 200 godina nismo uspeli da utemeljimo državu. Nadajmo se da će se sa tim početi, da bi naša deca videla da ima smisla nastaviti proces daljeg unapređenja društva. Sva obećanja lepo zvuče, verovali ili ne novoj garnituri – tu da posmatramo i da na ovaj ili onaj način damo doprinos za bolju Srbiju. Drugu Srbiju nemamo.

Нема коментара: