22 мај 2014

Ah, ta komercijala!



“Najveći izazov prilikom implementacije LTE tehnologije nije u tehničkom delu, nego u komercijalnom.”, rekao je mladi, očigledno načitan i elokventan menadžer, odgovoran za planiranje mreže i servisa u Telekomu Srbija u svom intervjuu povodom predstojeće svetske LTE konferencije. Obrazloženje je posve racionalno a poznato među operatorima koji su uveli LTE: velike investicije u LTE se teško vraćaju sa postojećim cenama i onim što se može naplatiti od LTE pretplatnika za ono što se nudi preko današnjeg LTE-a. Menadžer tvrdi da se stvar može izvući adekvatnom marketinškom kampanjom za privlačenje LTE pretplatnika. Šta li će biti ako neko neko u Telekomu ovo proumači kao “uveli bi tehničari LTE dok rekneš keks, al’ ovi iz marketinga ne mož’ da prodaju ni L od njega”. Šalim se, naravno, ali pakovanje paketa je i marketinška i dizajnerska (zajednička) stvar.   

 
Da budem slobodan da oponiram jednom menadžeru najvećeg srpskog operatora: ne postoji adekvatna marketinška kampanja, a da je unapred poznata, koja to može da obezbedi. Uostalom, to je veća "nauka" nego tehnika! A drugo, uopšte ne mislim da je glavni posao ili izazov u komercijalnom, već naprotiv – u tehničkom delu primene LTE-a, pokrivanja i obezbeđivanja/održanja već uspostavljenog “mobilnog” iskustva korisnika. Znači, ne treba se zavaravati da će implementacija LTE biti jednostavna jer imate kutije u koje mogu da se stave kartice bilo koje mobilne tehnologije. Implementacija LTE – prava, ozbiljna, ne na nekoliko “ostrva”,  podrazumeva složene tehnike planiranja mreže i primenu malih ćelija u tzv. heterogenim mrežama (pisao sam nekad o tome). Pokrivanje terena je daleko složenije i teže nego kod 2G/3G, a samim tim je problematičnije obezbeđivanje mobilnog broadband servisa bez degradacije kvaliteta odnosno bez “gubitka mreže”. Da ne pominjemo govornu uslugu, roaming i slično, a što je neodvojivo od korišćenja mobilnog aparata. Znači, u tehničkom delu su sigurno veći problemi, to vam kažem kao tehničko lice, a sasvim sigurno u periodu uvođenja i “sistematizacije” LTE-a kao mobilne mreže! Da je LTE jednostavno tehnički postaviti "na noge", svi bi ukinuli 3G mrežu! A da je lako prodati isto/slično pakovanje za veće novce, ko bi pravio nešto novo i drugačije? A tek visprenost i mudrost korisnika! Nije ovo ništa, jednostavno, dobar inženjer verovatno na pogrešnom terenu (marketinga), sindrom poznat i vrlo čest! Bolje je bilo pričati o tehnici, a biće boljih trenutaka sigurno!

U sjajno vođenom intervjuu (novinar-intervjuer je zaista imao odlična, tehnička pitanja) saznali smo da je data saobraćaj u mreži Telekoma u poslednje dve godine porastao 3 puta, ali da je mreža dobro dizajnirana i planirana i da zagušenja trenutno nema. Na briljantno pitanje da li se kasniji ulazak Telekoma u LTE priču može iskoristiti za primenu naprednije LTE-Advanced verzije, odgovor je bio da se planira uvođenje LTE “po redu”, počev od Release 8, pa polako kako korisnici budu reagovali i “primili se” na novu tehnologiju. Još smo saznali da Telekom uvodi “all IP” u mobile backhaul, povezuje bazne stanice optikom, a ubuduće i uz korišćenje nelicenciranog dela spektra tzv. Band-E, kojim se mogu preneti gigabitni protoci. Možda je neko od čitalaca to i znao, ali da zabeležimo.

Pogled na nezaobilaznu novinarsku temu NFV (Network Function Virtualisation) i SDN (Software Defined Network) pokazao je načitanost mladog kolege (o kojoj sam se prethodno izjasnio), ali meni u srpskim uslovima sve to liči na priču o putu Srbalja na Mesec ili pravljenju domaće atomske bombe, daleko bilo. Kao kad bi predsednik Vlade pričao o švedskom standardu u Srbiji za nekoliko godina. Ali, za načitanost, svaka čast! Ja sam ipak da se mi u Srbiji bavimo “prizemnim” domaćim problemima, unapređenjem postojeće mreže, širenjem broadbanda u narod i tako to.  Znači, da se načitamo i edukujemo da nama ovde bude bolje! Dakle, ima li nešto što se sad, odmah može započeti i uraditi u dogledno vreme?

Sjajno je kad u lepezi različitih ICT tema vidite sklad i kontinuitet misli, da neko zna o čemu govori, to i ja prvo vidim. A onda proradi kritičko mišljenje (ne znam dal’ se sme?) i traženje suštine i dođete do zaključka “sve ćemo mi to i sve bi mi to, ali...”:

...while waiting for regulatory issues to be solved.
...since there is not enough feedback regarding the acceptance of 4G technology by the customers.
... But this is a long term process, and will be done in phases.
...but there is still no clear roadmap and timeline for this goal.

I, da. Da vratimo loptu na centar: ..."but on the commercial side".

Ima naš narod lepu poslovicu, nije da sam ja baš toliko fin da neću da je izreknem ovde, ali ... but it is not decent. Ne, nije ta na koju ste mislili! A, pa naravno da ih ima više – to spoznate kad dođete u neke godine. Velike misli su primerene ozbiljnim godinama i ozbiljnom iskustvu.    

1 коментар:

Анониман је рекао...

Blackberry, Danteov „Pakao“ ili put do uspeha?

“Možete li mi reći, molim vas, kojim putem da krenem odavde?”
“To dobrim delom zavisi od toga gde želiš stići” reče Mačka
“Nije me briga ...” reče Alisa
“Onda niije bitno kojim putem ideš” reče Mačka.
“…ma izaći ću već negde “ odgovori Alisa
“Oh, naravno da hoćeš, samo ako dovoljno dugo budeš hodala” (Alisa u zemlji čuda).