01 август 2014

K’o TV dnevnik



U junu je objavljen RATEL-ov izveštaj  - pregled stanja srpskog tržišta telekomunikacija u 2013. godini. O izveštaju: ima grešaka, ali ajde!; mora da bude najkasnije u aprilu gotov;  obratiti pažnju na Internet segment, nekako smo „previše napredni”, čini mi se. Izveštaj mora da bude kvalitetniji, informativniji i kraći, ima mnogo toga što nema veze sa tržištem. Velika zamerka na kvalitet podataka, rešenje u češćem „propitivanju” operatora. Ne znam kakav upitnik popunjavaju. Ako budem imao prilike, rado ću pokazati kako treba. Ima vremena, kad porastem...

Moji glavni utisci:
1.      Pad broja mobilnih internet pretplatnika za 3000 (str.78). Ovo mobilnim operatorima baš i ne služi na čast.
2.      Fiksna stagnira u svim aspektima, a s obzirom da Telekom u tome dominira, to je njegov problem. Problem je i mali priraštaj ADSL pretplatnika – to je problem RATEL-a.
3.      IPTV je u segmentu distribucije TV sadržaja zabeležio osetan rast i zauzeo (drugo) mesto koje mu i pripada. Verovatno neće ugroziti kablovsku TV, ali predviđam da će i narednih godina značajno rasti. DTH malo stagnira, verovatno zbog troškova. Cena pretplate za TV servis je prošle godine osetno veća, kao i prosečan račun – sve je manje besplatnih meseci u ponudi. Tako se to radi – navikneš korisnike na 100 kanala za male pare, a onda kad se navade na bolje, povećaš pretplatu.
4.      Primetna je razlika u poslovnoj politici mobilnih operatora. Telenor i VIP nisu mnogo radili na poboljšanju pokrivenosti 3G mrežom (posebno VIP), za razliku od Telekoma. Da li čekaju LTE? Fokus je uglavnom na poboljšanje kvaliteta mreže, što je razumljivo i opravdano. VIP je prošle godine instalirao 60% manje baznih stanica u odnosu na Telekom i Telenor, koji su rame uz rame. Sa druge strane, VIP poboljšava udeo na tržištu, a u 3G mreži ima duplo bolju pokrivenost stanovništva naspram pokrivenosti teritorije. Fascinantno planiranje mreže ili...! Telekom MTS bi mogao da se samouvede u problem sa troškovima mobilne mreže!? Treba da postave pitanje efekta tolikog broja baznih stanica. Pozicija na tržištu to ne opravdava odnosno verifikuje. Ne kažem da se u budućnosti ne može isplatiti, ali ne treba ni žuriti sa instalacijom (pitanje iskorišćenosti kapaciteta!). Sad treba da gledaju da iskoriste visoku dostupnost svoje 3G mreže.

Izveštaj RATEL-a oko 150 stranica, a tek par jakih utisaka. To samo znači da je tržište inertno, stabilno i da nema bitnih dešavanja – što je loše za razvoj ICT u Srbiji. Malo igrača, ista pravila, dosadna utakmica. Korisnici usluga se ne „otvaraju” previše, a nisu ni provajderi „od juče”. Najbolje je, mislim, RATEL-u, al’ dosadilo mi je više da ih prozivam.

3 коментара:

lev је рекао...

"Vip u 3G mreži ima duplo bolju pokrivenost stanovništva naspram pokrivenosti teritorije. Fascinantno planiranje mreže ili...!"
Pre bih rekao ono "ili..."
Inace, ne cudi me sto nema jacih utisaka, u principu se duze vreme nista ne desava (a da korisnik oseti), osim poskupljenja koja su u poslednje vreme ocigledno postala trend - koji je zamenio sada vec bivsi trend pojeftinjenja koji je trajao godinama. Maltene smo bili ubedjeni da cemo na kraju telekomunikacije imati neograniceno i dzabe - ali nema dzabe ni kod babe, navlakusa, a sada se krpi... Mozda bi sve manje strasno izgledalo da su uveli neke konkretne novine i usluge (zasto ni jedan nas operater ne nudi HBO GO npr kao samostalan dodatak, i recimo besplatnim megabajtima), zasto nema nekog pravog osvezenja, nekih novih usluga, cisto da se podsetimo da smo u drugoj deceniji 21. veka... Recimo, NFC placanje, emulacija paypass i paywave kartica? Mobile TV?
Od LTE ni traga ni glasa. Cak se ni pokrivenost 3G mrezom nije nista znacajno promenila u odnosu na 2012.

lev је рекао...

O naprednim aplikacijama da i ne pricam... recimo aplikacija za voip i sms preko interneta koja je povezana sa nasim brojem (i postpaid paketom, nema problema), ali koju bih onda mogao da instaliram na laptop ili da je koristim na mobilnom dok sam u romingu.
Za razliku od vibera ili watsappa onaj ko mi salje poruku, moze je poslati direktno na moj broj tako da nikoga ne primoravas da on mora da koristi neku aplikaciju samo zato sto si ti u inostranstvu recimo. Ali dok evropa ukida roming (i obesmisljava upotrebu ovakve aplikacije) za nas je ovo napredna tehnologija jos uvek. A bilo bi kul kada bih mogao da saljem sms sa laptopa :) (Ili da dobijem notifikaciju kako imam novi sms).

Saša Stamenković је рекао...

@lev:
Tekomunikacije su se malo zaglavile, zato i Telekom ne mož' da se proda kako su mislili - dok dlanom o dlan!
Sve sa servisima je pomalo naduvana priča, ali od marketinga se najbolje (i najlakše)zarađuje. Zato si i ti pomenuo u poslednjem postu najave i obećanja, jel' tako?

Čovek je čudo i vreme je da sociolozi malo dignu glavu i objasne neke stvari ako znaju i umeju. Tehnologija vidi ka degradaciji ljudske vrste, ako se ne koristi kao medikament. Ko to ne vidi...žao mi je! Slično je sa putem Srbije u EU.
I meni je trebalo, priznajem, da neke stvari spoznam. Čovek se uči dok je živ - istina je! Dobro je dok se plašimo kad vidimo koliko ne znamo, mada je srećniji onaj ko malo toga zna.

Odoh u filozofske teme, još jedna potvrda da mi je ovaj blog postao tesan ;).