07 април 2008

U ime naroda

Protekle godine, tržišni udeo Deutsche Telecoma (DT) u Nemačkoj pao je na svega 48% (konkurencija!), penetracija mobilnih korisnika iznosi 118% (zasićeno tržište!), saobraćaj mobilnih korisnika je povećan za oko 20% (niže cene!), a svega 9% mobilnih pretplatnika su 3G pretplatnici (3G?). 10% nemačkih domaćinstava potpuno je odustalo od fiksnih telefona i koriste samo mobilne, a čak 80% nemačkih domaćinstava poseduje broadband internet priključak (brzine 3-7Mbps). Prošle godine je broj BB korisnika u Nemačkoj povećan za oko 5 miliona korisnika i sada ima ukupno oko 20 miliona BB korisnika (penetracija oko 24%). I pored rasta broja korisnika, ukupni prihodi od telekom-usluga svih nemačkih operatora beleže pad od 4% na godišnjem nivou, zbog jake konkurencije i snižavanja cena.
E, da Nemci nisu ušli u EU i da bundes-država nije prodala monopol... Šalu na stranu, uočeni trendovi su vrlo poučni i indikativni, jer jednom će ta Evropa doći i u Srbiju.

A evo zašto DT kupuje sve okolo-naokolo ;-) – da bi pojeftinili roaming za građane Crne Gore i pretplatnike T-Mobile-a CG. Iza ovoga krije se dakako međunarodna zavera koja ima za cilj da zavede bratski nam crnogorski narod da svoj telekomunikacioni obraz prodaju za male pare (tj. samo 71% niže cene roaminga), pristupe međunarodnoj T-Mobile porodici i uvere se da je njihov svet čaroban i lep (kako su nekad pevali Ljuba i Asim) – jer usluga im se, zamislite, zove Moj svijet.

Pošto Srbija ne pripada ovoj listi, nedavno uvedena konkurencija u crnogorsku fiksnu telefoniju firma VOIP Telekom iskoristila je prazan telekomunikacioni prostor, naše dostojanstveno ponašanje i uticaj kapitalističkih trendova u bratskoj nam Crnoj Gori i objavila da će VOIP telefoniranje prema Srbiji (i Kosovu) za građane Crne Gore koji su njihovi pretplatnici, biti najjeftinije (5 centi po minutu). Čak jeftinije i od same Crne Gore (fiksna mreža), Hrvatske, Slovenije, Albanije i ostalih sa kojima braća Crnogorci trguju na veliko i malo.

Iako smo (na našu i njihovu sreću) sa bratskom Crnom Gorom podelili „dva oka u glavi“, čini mi se da pamet (na žalost) nismo delili – svako je zadržao svoju. I dok drugi imaju mogućnost većeg izbora i nižih troškova, kod nas sve ide u suprotnom smeru, kao posledica zatvorenosti i autizma. Ne može ni u telekomunikacijama biti drugačije.
Ponovo se setih jedne rečenice Pere Božovića iz legendarnog domaćeg filma : „Što će ti primorje, jadna, viđi samo ovu ariju.“ Ko razume, shvatiće.

Нема коментара: