26 април 2008

Ratelatatatira

Mobilna telefonija je lokomotiva srpskih telekomunikacija, zaključak je sa RATEL-ove konferencije za štampu. Izdvojiću par interesantnih detalja, prema novin(ar)skim izveštajima :

1) Broj prodatih SIM kartica, koji se "populistički" naziva stepenom penetracije mobilnih korisnika, dostigao je u Srbiji čak 112%.

2) U fiksnoj telefoniji i pored povećanja broja pretplatnika i povećanja prosečnog telefonskog računa (za celih 21 dinar, iznosi 929 dinara) došlo je do smanjenja prihoda u protekloj godini za nekih 3%. Interesantno, ali ekonomija, kažu, nije egzaktna nauka.

3) Konstatovano je da Telekom i SBB imaju monopol, svako u svom domenu. Nisam primetio da se RATEL nešto uzbuđuje zbog toga.

4) U toku je priprema troškovnog modela za regulisanje cena na telekomunikacionom tržištu kojim će “biti određene optimalne cene za fiksnu telefoniju i usluge kablovskih distributera”. Znači, ništa liberalizacija, ništa tržište, RATEL će stručno i matematički da odredi koliko nije mnogo da operatori zarade, a koliko korisnicima neće biti mnogo da plate. I onda će doći i novi cenovnik, kako su u tandemu onomad konstatovali da je neminovno reprezenti iz Ratela i Telekoma. E, tu im odgovara da se pozovu na prilike tj. cene u okruženju.

5) RATEL je obećao da će u tekućoj godini naročito da poradi na razvoju broadband pristupa, valjda tako što će podeliti WiMAX licence. A narod onda nek’ odreši kesu.

6) Koliko prošle godine, podaci iz RATEL-a su govorili da 70% stanovništva nije nikad pristupalo Internetu, a da 57% populacije nije nikad koristilo računar. Ove godine, kada je nedavno objavljeno da skoro polovina građanstva ima samo osnovnu školu (čak ni nju celih 8 razreda) – RATEL objavljuje da (valjda ona druga) polovina naroda koristi Internet, od kojih su 17% “nosioci pretplatničkog odnosa”.

Narod koji ima ovako procvetalu zainteresovanost za Internet ne treba da brine za svoju evropsku budućnost, koja će, nadajmo se, doći pre digitalne televizije čije se uvođenje očekuje do 2015. godine.

Sve u svemu, ovakvo baratanje podacima je kod nas postalo uobičajeno, a priča o nekakvom tržištu je odavno prazna priča. Možda bi bilo drugačije, ali kažu stidljivo u RATEL-u (čuo sam na radio-u) da ne može baš sve da bude kako bi oni možda hteli. Napredujemo nezadrživo na svim frontovima, ne treba nam za to evropska regulativa i evropska pravila igre, mi imamo svoje igrače, svoju ligu, svoju publiku, svoje sudije, svoje livade i - društvene pare. Obzirom da je u toku predizborna kampanja, kome je upućena poruka o bujanju srpskih telekomunikacija ? Jasno vam je da korisnicima telekomunikacionih usluga nije... RATEL od njih ne zavisi, a pitanje je da li zbog njih i postoji.

Anex : Mnogi su u partijima zbog funkcija, a na funkcijama zbog partija. Ako vas političari ne zanimaju, znajte da ni vi ne zanimate njih. Jedan od političara je jednom rekao: “Život je kratak, verujte meni – ja sam radio na groblju.” Ta velika filozofska istina je dokaz da od svakog i u svemu možete naći i izvući neko dobro. Za toleranciju, za izgubljeni svoj ali i opšti interes ! Nedajte da nas zatvore u tor ! Broadband tj. širokopojasni pristup i u telekomunikacije i u politiku i u sopstvene glave – da probamo da živimo kao sav normalan svet.

SREĆAN USKRS !

Нема коментара: