20 април 2009

TV ustupa mesto Internetu

Novo istraživanje Microsofta predviđa da će polovinom iduće 2010. godine Internet postati dominantan izvor zabave u evropskim domaćinstvima u odnosu na televiziju.

Trendovi pokazuju da će Europljani u junu iduće godine provoditi prosečno 14,2 sata nedeljno na Netu, nasuprot 11,5 sati koje će nedeljno u proseku provesti uz televizor. Prošle 2008. godine Evropljani su provodili prosečno po 8,9 sati nedeljno u „jahanju“ Interneta, što je 27% više vremena u odnosu na 2004. godinu. Sadržaji (vesti, online video) i komunikacija (email, društvene mreže) predstavljaju oko 65% vremana provedenog na Internetu, dok trgovina (uključujući i online shopping) uzima 33% vremena. Online video je najpopularnija zabava na internetu i upražnjava je 28% Evropljana ili 150% više naroda u odnosu na 2006. godinu. Čak i klasično čitanje novina sve više ustupa mesto čitanju novina na Netu. Jeste malo nezgodno, udobnije je zavaliti se u fotelju, ali ljudi vole što mogu da ostavljaju komentare na vesti i događaje.

I na kraju, kažu da će surfovanje Netom korićenjem PC-ja sa sadašnjih 95% opasti do 2013. godine na svega 50%, usled razvoja i popularizacije IPTV set-top box-ova, mobilnih telefona i game-konzola za igre. (E, Bili, Bili, baš si... optimista).

U ovo poslednje, eto, ja lično nešto ne verujem, ali činjenica je da Internet postaje najvažnija "sporedna" stvar na svetu. Bez Interneta nema savremenog života. Posle samo pola veka, kutija koja je predstavljala prozor u svet, postaće "kutiče". Dok uđemo u eru digitalne televizije, umesto digitalne jedinice postaće digitalna nula. Tako kaže Bili. Ali, zna i Bil Gejts da pogreši u proceni. Dokazano.

Нема коментара: