25 октобар 2009

Bez stranca nema udarca

Neko je naljutio Jovana R.
"Bez velikog operatora iz inostranstva, nećemo brzo uspeti da postignemo cilj koji smo zacrtali raspisivanjem postupka za dodelu licence, kaže Jovan Radunović (izvor svih citata sajt B92).
Predsednik Upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikacije najave da su domaće kompanije zainteresovane za učešće na tenderu za fiksnu telefoniju ne ocenjuje kao pozitivne."


Da li se to predsednik UO RATEL-a kaje zbog raspisivanja tendera ili je shvatio da velikog igrača koga pominje i priželjkuje neće biti, nego će na jednom od najvažnijih tendera u istoriji srpskih telekomunikacija učestvovati samo domaća "boranija"?. Da li priziva odlaganje tendera? Zbog koga ili zbog čega? Šta reći za ovakvu vrstu izjašnjavanja nekoga ko bi po defaultu trebalo da bude neutralan u celoj ovoj priči?

"On je najavio da će licenca za fiksni telefon moći da se dodeli krajem krajem januara ili početkom februara, dok bi deo građana već u 2010. mogao da dobija paket usluga."
Nije cilj da građani dobiju paket usluga. Paket usluga je samo marketinški trik kojim operatori čuvaju lojalnost svojih korisnika. Bez dobre cene i odgovarajućeg kvaliteta usluga, možete da upakujete šta god hoćete. Korisnici znaju da razlikuju pakovanja.

Profesor plaši lokalne pretendente na licencu i kaže "Operator će sigurno imati obavezu nacionalne pokrivenosti...", ali licenca za fiksnu nije obaveza, već mogućnost da se deluje na celoj teritoriji Srbije, naravno najpre tamo gde će povraćaj investicija biti najbrži. Novi operator ne plaća za licencu radi obaveze, već radi otvaranja mogućnosti za biznis od koga će izvesnu korist svakako imati i konzumenti usluga, kako novog, tako i starog operatora.

Još malo podsećanja građana da malo plaćaju telefonske usluge:
"Novog operatora u fiksnoj telefoniji ne uvodimo da bi doneo niže cene telefoniranja, već zbog investicija u sektoru telekomunikacija..."

"On napominje da će novom operateru biti dat izbor da svoju mrežu gradi polaganjem optičkih kablova ili da koristi bežični pristup, ali će mu biti omogućeno i da koristi mrežu Telekoma uz plaćanje zakupa po tržišnim cenama. "
Evolucija od troškovnog ka tržišnom principu!

"Radunović kaže da izgradnju mreže do sada niko nije sprečavao, ali da su se operatori uglavnom odlučivali da koriste postojeću infrastrukturu."
Ne mogu da verujem da je čovek ovo rekao. Daj Bože, što reče onomad naš drug Sloba, da je novinar opet preterao.

"Zato nam je potreban investitor koji će da gradi, i to optičku mrežu. Tehnološki je to rešivo za male pare. Sada su usvojene i izmene Zakona o planiranju i izgradnji koje pojednostavljuju izgradnju infrastrukture, jer je potrebno manje dozvola, manje kopanja, manje papirologije... "
"Jedan manji internet provajder provukao je svoju optičku mrežu u delu Novog Beograda. Ako je ta firma našla interes da gradi sopstvenu mrežu, naći će i novi operater."

Sou, kad može SI... tj. ako je on našao računicu, naći će bilo ko - i ja isto mislim. I provuk’o optiku... svoju...na NBG, u blokovima...i niko ga nije sprečavao, al’ on izgleda hteo posle i da koristi... e, neka ste ga, profesore, raskrinkali i dokazali da se i ranije moglo da radi ko je hteo, a dušmani hoće tender, hoće licencu, hoće otvoreno tržište!? E, i treba RATEL da ih odere posle. Za atest, za projektnu dokumentaciju, za tehnički pregled, za upotrebnu, za LIOS, za godišnji izveštaj, za sve što može, jer upravo ćemo da vidimo kol’ko će da zarađuju kao legalisti.

"Postoje brojni korisnici u Srbiji koji su spremni da plate 20-25 evra za paket usluga i za takvu cenu paketa operatoru se isplati da gradi optičku mrežu. Naša analiza je pokazala da bi investicije, potrebne za pokrivanje 1,5 miliona korisnika, mogle da se vrate već za pet godina. Sa cenom paketa od 20 evra i, recimo, milion korisnika, mesečni prihodi novog operatora bili bi 20 miliona evra, a ulaganja bi zahtevala petinu te sume", ocenjuje Radunović."

Ko kaže da teorija i praksa ne mogu ruku pod ruku! Kad je već profesor sve ovako “nacrt’o”, pitam se šta ga sprečava da uđe u ovaj biznis i “namlati lovu? Nagovestio je da Telekom mož’ da ostane skoro bez milion svojih korisnika (!), al’ dobiće nadoknadu za korišćenje infrastrukture po tržišnim uslovima ;). Izgleda sve se zna i sve je poznato, a narod se zamajava ko će, šta će i kako će. Neko je izgleda ozbiljno naljutio profesora kad je rešio da ovako prozbori. Ima li 31.12.2011.godine i novi ZEK neke veze sa ovim? Šta mislite Vi koji (čim ovo čitate, znači da) nešto mislite?
Da li sve ovo znači: ako nam se ne dopada onaj ko ponudi najviše, a uz to je (daleko bilo) i domaća firma... Ali samo staloženo, pa niko vas ni do sada nije sprečavao...

Нема коментара: