05 новембар 2009

WiMAX u niši

Prema istraživanju Ovum-a, od proboja WiMAX-a na tržištima u razvoju nema ništa. Za WiMAX će biti rezervisane tzv. tehnološke niše, ili mala tržišna ostrvca. Razlozi za to su visoka cena korisničke opreme, loša podrška vendora i rezervisanost servis-provajdera.

Do pre par godina činilo se (i meni lično) da će WiMAX biti pobednik na bežičnom broadband tržištu, ali izgleda da je na pomolu još jedan istorijski komercijalni neuspeh tehnologije koja je mnogo obećavala. Ovum predviđa zastupljenost WiMAX-a od svega 5% svih fiksnih i mobilnih broadband veza 2014. godine, a biće ih tada, kažu, oko 1,5 mlrd. na tržištima u razvoju. WiMAX će izgleda kao BB opcija biti interesantan jedino biznis-korisnicima ukoliko se cena CPE opreme ne učini pristupačnijom. Operatori ne treba da se sekiraju i uzbuđuju zbog ovih najava, njih treba više da brinu usluge za korisnike, nego tehnologije i oprema.

S obzirom da je kod našeg regulatora do nedavno postojao plan o raspisivanju tendera za WiMAX licence, mislim da tu ideju definitivno treba staviti “u fioku” do daljnjeg. Mislim da su i u Francuskoj odavno podelili nekoliko WiMAX licenci, ali niko od “srećnih dobitnika” nije uradio ništa ozbiljno, osim podizanja nekoliko antenskih stubova. Novi hype je LTE, ali o njemu posebna tema.

2 коментара:

teddy је рекао...

Tako je, najbolje da odmah odustanemo pre nego što smo i probali da uvedemo konkurenciju. Zašto bi država uopšte morala da kalkuliše o tome hoće li se nekome nešto isplatiti? Ona treba da dodeli dozvole svima zainteresovanima i podstakne ozbiljnu tržišnu utakmicu, pa ko propadne-propao je. Državu to ne treba da zanima. Drugi će zauzeti deo tržišta koji je držala propala firma, i plaćaće isti, ako ne i veći iznos za poreze.

Inače, ne bih se složio da je WiMax mrtvorođenče, jer ga Verat nudi po relativno povoljnim cenama (barem u odnosu na Telekomov ADSL, sada više i ne toliko u odnosu na SBB).
http://www.verat.net/sr/connect/

Pozdrav

Saša Stamenković је рекао...

Eeee, sad ću i da ispadnem protivnik uvođenja konkurencije?! Posle svih pisanija i još koječega?

Nisam rekao da Veratu i drugima treba da ukinu licence, daleko bilo!
Ali ako WiMAX bude probni balon za liberalizaciju, od razvoja telekomunikacija nema ništa.
Ja se zalažem za tehnološki neutralan pristup sa strane države. Priznajem da mi formulacija u tekstu zvuči malo bezvezno. Imao sam u glavi da taj tender verovatno ne bi doneo ništa ozbiljno u razvoju BB, pre svega.
U principu ja bih svakom ko hoće da bude operator dao to pravo uz plaćanje licence i pratećih "komunalija" koje podrazumevaju naknadu za spektar, ako hoće da se bavi bežičnim komunikacijama.