28 септембар 2008

Ili je nemir ili je strast

U proteklih 10-ak dana bilo je nekoliko intervjua i javnih nastupa telekomunikacionih poslenika. Neuobičajeno mnogo vesti i dešavanja vezanih za telekomunikacije, pa ću o svemu redom (ionako ovaj post već nekoliko dana nikako da dovršim).

Generalni direktor Telekoma je obelodanio integraciju fiksne i mobilne telefonije u novoj organizaciji Telekoma i najavio jedinstvenu ponudu integrisanih usluga. Interesantan je izneti podatak da je, i pored monopola, fiksna telefonija za Telekom neprofitabilna za razliku od mobilne, mada lično mislim da fiksna telefonija u Srbiji još uvek nije suva drenovina. Ipak je to baza od skoro 3 miliona korisnika koji, za razliku od drugih “komunalnih” obaveza, telefon moraju da plate jer se “žica lako kida”. Najavljen je, za polovinu oktobra, start IPTV usluge za korisnike Telekomove ADSL usluge. Korisnici će moći da najpre besplatno oko mesec dana probaju uslugu, a onda će, zavisno od stepena zadovoljstva kvalitetom usluge, moći da zasnuju i pretplatnički odnos. Dovoljno da se zagolica mašta i isprovocira konkurencija. Čekamo reakcije.

Ministarka za telekomunikacije je u intervjuu za Blic Novac najavila novogodišnju čestitku u vidu povećanja cena impulsa i telefonske pretplate. Kaže da je utvrđeno da su međunarodni razgovori preskupi i da njihove cene treba realno sniziti čak za celih...10%. Ministarka je na neki način javnosti stavila do znanja da je nedopustivo da neki tako jeftino plaćaju telefon, dok se istovremeno drugi muče sa dvojnicima ili čekaju na priključak više godina. Eto, niko neće da bude konkurencija Telekomu dok se cene impulsa i pretplate ne povećaju. Ministarstvo je tu da brine o tome.

Od iduće godine, cene u fiksnoj telefoniji će se formirati na osnovu troškovnog modela koji je RATEL predstavio, što je evropski standard koji monopolistu primorava da cene formira u skladu sa troškovnim proračunima, objasnila je ona.

Evropski standard je deregulacija i liberalizovano tržište sa jasnim pravilima igre i zaštitom potrošača. Evropski standard su besplatni lokalni razgovori, paketi usluga, mogućnost izbora... Ima li smisla pominjati evropske standarde građanima Srbije u ovakvoj Srbiji ?

Taman se Telekom naoštrio za izlazak na neku evropsku berzu, opet nam Ameri podvališe sa nekom svetskom krizom finansijskog tržišta, pa je možda bolje da se malo sačeka. Što reče Manulać iz Zone Zamfirove : „S'g su skupe pare. Oskudacija.“ Ionako smo, kaže ministarka, tamo «šćeli» da ponudimo svega nekih 10% akcija za pelcer, no videće se šta će i kako reći privatizacioni savetnik. On sigurno zna šta je za njega najbolje. A za savetnika je izabran Morgan-Stenley, koji u trenutku izbora nije više investiciona banka, već komercijalna banka !? Nadajmo se da će Telekom savetovati bolje nego što su sami sebe savetovali... Morgan-Stenley-ev podizvođač Altis Capital je već bio savetnik Telekoma za tender za Wimax u Crnoj Gori. Mislim da zbog nadolazeće krize na finansijskim tržištima, nije pravo vreme ni za izlazak na berzu niti će se neko ovajditi od besplatnih akcija. Biće i onih koji će zbog ove situacije biti zadovoljni.

U stilu Đoleta Balaševića („prvo fruštuk, onda na_put“) i predsednik UO RATEL-a najavio prvo tender za Wimax licencu, a onda za fiksnu mrežu. Nije mi jasno kako se to može odvajati, jer je voice inkorporiran u Wimax. Kaže da veliki svetski igrači čekaju k'o zapete puške, a «udaraćemo im čežnju» sve do početka naredne 2009. godine za kad je najavljen tender za licence (lepo reče čovek onomad «možda bude novi operator»).

Sam sadržaj intervjua pokazuje da RATEL misli na sve i o svemu, osim onim što jeste njegov posao – regulativom i obezbeđivanjem uslova za razvoj srpskog telekomunikacionog tržišta.

Profesor je, nadam se, ostao demokratičan i neće se ljutiti da prokomentarišem njegove navode :

«Ukoliko do kraja godine Ministarstvo za telekomunikacije donese odluku o uvođenju Vajmaksa, to bi trebalo da stvori uslove za konkurenciju u okviru fiksne telefonije, ali i u oblasti širokopojasnog internet pristupa.» WiMAX je primarno konkurencija širokopojasnom pristupu, a ne fiksnoj telefoniji. Niko ne uvodi WiMAX da bi primarno nudio klasičnu telefonsku uslugu. Mainstream za WiMAX je data, a ne telefon (80% data, 20% voice). VoIP ide uz WiMAX onako „usput“ (jer je WiMAX IP orijentisana tehnologija), a pošto je tako onda bi bio red da takav VoIP o istom trošku postane „fiksni“, tj. sa sopstvenom numeracijom. Ovo što sa napisao, naravno, obara zamisao „prvo Wimax, onda fiksna“.

«Vajmaks je bežični pristup i mnogo je jeftiniji od klasičnog. U tom kontekstu, moje lično mišljenje je da ćemo pre dovesti na tržište konkurente ukoliko koristimo jeftinije tehnologije. Prvo treba da uvedemo nove igrače pomoću jeftinije Vajmaks tehnologije, a kasnije ćemo videti da li postoji interesovanje nekog od njih da radi i na postavljanju klasične fiksne mreže. Činjenica je da je to skuplje, ali je to zapravo najbolje rešenje. Jedino je optička mreža do svake kuće pravo i najbolje rešenje i to je svetski trend, ali je pitanje kako naterati nekoga u Srbiji da uloži novac i svima nama to obezbedi, ako nema odgovarajuću ekonomsku korist.» 1) Da je WiMAX tako jeftin, davno bi uzeo maha. Ili se možda misli i na CDMA ? 2) Nisu glavni pokretači tržišta jeftine tehnologije (takvih nema), već su to atraktivne i korisne usluge. RATEL izgleda ne otvara tržište jer neće da se operatori muče i troše, nego se, kao, čekaju neke jeftine tehnologije. 3) Treba dozvoliti tržišnu utakmicu i pustiti operatore i korisnike da sami izaberu šta im je najbolje i najisplativije. Sve ostalo je akademska priča i kozmetika. Sve do korišćenja lokalne petlje i mogućnosti kolokacije opreme. Ko će biti toliko „pametan“ da gradi sebi novu bakarnu mrežu i to danas kada je dokazano da u greenfield investicijama izgradnja optike košta skoro kao i izgradnja bakarne mreže ? A podvlačim, bitna je ponuda servisa a ne infrastruktura. Preciznije, operatorima su najbitniji korisnici koji hoće i mogu da plate usluge.

«Ako želimo da optičku mrežu iskoristimo na pravi način, moramo da privučemo velike internet provajdere koji bi je koristili. U ovom trenutku, velikoprodajne cene interneta su previsoke i nema zainteresovanih internet provajdera koji bi želeli da koriste fiksnu mrežu, već mnogo njih želi da se poveže sa međunarodnim mrežama i na taj način dobiju niže cene.» 1) Zvuči kao da sam RATEL ima optičku mrežu. 2) Ako je veleprodaja preskupa, znači postoji monopol, eto posla za nezavisnog regulatora. 3) Opet treba obrnuti stvari – ako se dozvoli povezivanje sa međunarodnim mrežama, onda će se više koristiti kapaciteti Core mreže (Telekomove, dakako), jer ne znam kako će se provajderi povezati sa međunarodnim mrežama osim ako ne izgrade sopstveni Core. Sa druge strane, ovo je direktno navođenje provajdera na baš TU mrežu, koje bi onda trebalo da bude bar stimulisano obezbeđenjem „nemonopolskih“ uslova – a to je opet uloga RATEL-a.

«EPS ima izvanrednu mrežu. .... ima optičku mrežu koja prevazilazi njihove interne potrebe i očekujemo da će vrlo brzo, u skladu sa zakonom, u okviru EPS-a biti osnovana posebna firma koja će pružati javne telekomunikacione usluge.» Rekoh li ja, evo ovde, da se čeka EPS kao protivteža Telekomu. Oba su državne kuće, pa će RATEL-u biti lakše. Ja bar tako shvatam ovo podsticanje.

«Kada budu usvojeni pravilnici o međunarodnom povezivanju, VoIP-u i mrežama, tada će biti regulisano i korišćenje VoIP-a. Očekujem da se to desi do kraja ove godine. To znači da bi trenutno stanje korišćenja VoIP-a bilo legalizovano, jer se on već dosta koristi.» Da li je ovo direktno priznanje da RATEL žmuri na ilegalne pojave u našim telekomunikacijama ? Ili je iz nekih razloga nemoćan da reaguje ?

U svojim pokušajima da bude dosledan i nevin, RATEL po mom sudu sve manje uspeva. Ni vojska više ne priča o skraćenju, koliko se priča o liberalizaciji. Ne pomaže ni podrška direktora Telekoma da se tržište otvori. Ministarstvo čeka RATEL, a RATEL Ministarstvo... Sledeće godine... Možda... Samo što nije...
Ima jedna niška fudbalska anegdota : „A, bre, dade li ga ?“ „Ne, bre, još ga dava.“


Sedam dana posle ministarkinog intervjua, otkriveno je da je Telekom ponudio RATEL-u predlog poskupljenja telefonske pretplate za 200% (tj. tri puta) i poskupljenja impulsa za 100% (tj. duplo). Kažu da treba da dođe do izjednačavanja cena impulsa za fizička i pravna lica, što je u redu, ali kome će onda impulsi poskupeti tih 100% ?. Da li će možda cela Srbija biti jedna tarifna zona ili će ostati zonsko tarifiranje kao do sada ? Šta će biti sa pretplatom za bazni ISDN, hoće li i ona da poskupi u istom procentu ? Odluka je sad na RATEL-u. Imaju obavezu prema Telekomu, ali i prema tržištu tj. korisnicima. Fakat je da je kod nas telefoniranje jeftino, a valjda nadležni i zainteresovani znaju zašto je to tako. Pošto imaju troškovni model, biće im valjda lakše da odmere poskupljenje. Građanima nije ni uteha ni argument da je u okruženju sve drugačije tj. skuplje. To već znaju. Šta ćemo sa onim što je tamo «napolju» jeftinije, počev od hrane do Interneta. A skoro da su ljudi zaboravili da imaju telefon i da ga redovno bez problema plaćaju. Ako poskupi, setiće se da imaju i prijatelje. Prijatelji nemaju više toliko da bi davali onima koji nemaju, ali biće... Treba se podsetiti da nema večnih prijateljstava, večni su samo interesi.


1 коментар:

Анониман је рекао...

vazno da je sve po evropskim standardima.....
racio, pa postoji li jos tako nesto...
strucnost.... a gde je to.....a tek logika, ma koga briga za nju!
samo interesi!
Sneska