14 септембар 2008

Obostrana spremnost

Nije prošlo ni 7 dana od nastupa generalnog direktora Telekoma Srbija, u kome je on istakao da je Telekom spreman i oran za otvorenu tržišnu utakmicu (po sistemu “mnogo smo jaki”), predsednik UO RATEL-a je, kao svojevrstan utuk na utuk, najavio izdavanje licence za bar još jednog fiksnog operatora do kraja godine. Dakle, omogućiće se legalan VoIP, kupovina interneta na slobodnom evropskom tržištu (međunarodno povezivanje ISP), biće CDMA i WiMAX licenci. U skladu sa odavno najavljenim i već čuvenim troškovnim modelom omogućiće se korekcija cena (tj. poskupljenje) u fiksnoj telefoniji, čime će Telekomu biti kompenzovan pad prihoda po osnovu gore navedenih elemenata (međunarodni saobraćaj, veleprodaja i maloprodaja kapaciteta).

Realno gledano, korekcija cena impulsa i naročito pretplate sigurno će više doneti Telekomu nego što će mu najavljeno otvaranje tržišta u početku nauditi. Gotovo je sigurno da će internet pojeftiniti, a razgovori preko mobilnog sve više zamenjivati razgovore preko fiksnog telefona. Poboljšaće se i uslovi i mogućnosti za dobijanje BB priključka, a to bi trebalo da omoguće novi operatori (za to će im trebati nekih 6-12 meseci). Telekom bi trebalo da iskoristi svoju prednost i neodoljivom ponudom paketa usluga (double-play, triple-play, quadruple-play) privoli korisnike da ostanu “u vezi”.

Sve do tzv. raspetljavanja pretplatničke petlje (unbundling) nema zime za Telekom, a toga verovatno neće skoro biti, bar dok je država većinski vlasnik Telekoma. Jedino ako veliki i moćni igrači i finansijeri, znate već čiji, ne odluče da se oprobaju u telekom-biznisu…

Uveren sam da će RATEL-ove mere doneti poboljšanja u internet sferi i za korisnike i za provajdere (samim tim i za državu) i da neće mnogo uzdrmati Telekom. Opasnost za Telekom ne preti ni od RATEL-a, ni od konkurencije koju treba poštovati i respektovati. Nije bitan protivnik i sudija ako je vaš tim spreman i ima prepoznatljivu igru i igrače.

Нема коментара: