16 септембар 2008

IPTV tehnokratija

U svom najnovijem istraživanju (iz avgusta 2008), američka istraživačka kuća Mutimedia Research Group (MRG) došla je do rezultata koje kompanije su tržišni lideri u 6 segmenata vezanih za IPTV tehnologiju : Access, Video Headend, Video-On-Demand, Midlleware, Set-top-box, Content protection/Digital Right Management. Istraživanje je obuhvatilo 4 regiona : Aziju, Severnu Ameriku, Evropu i ostatak sveta, kao i globalne lideri u proizvodnji opreme (oko 80 kompanija). Među servis-provajderima istraživanjem je obuhvaćeno oko 680 firmi.

Ko su „Number One“ mereno globalno :

Access - Alcatel-Lucent
Video Headend - Motorola
Video-On-Demand - Thompson
Set-top box - Motorola
Middleware - Alcatel-Lucent
Content protection/DRM - Verimatrix

U pojedinim regionima prevlast i dominaciju u pojedinim segmentima imaju vendori Amino, Cascade, NEC, Ericsson/TANDBERG Television, Harmonic, Microsoft, NDS, Nokia Siemens Networks, Sagem, SeaChange, Tellabs, Thomson, Yuxing i ZTE.

Procena je da će se u budućnosti vendori udruživati i ukrupnjavati da bi mogli operatorima da ponude svoje turn-key usluge (sve segmente IPTV po principu ključ u ruke), kao i da bi bili konkurentniji na regionalnim tržištima.

Dakle, ovo je lista respektabilnih ponuđača sa pouzdanom i kvalitetnom opremom. Nema nepoznanica, naročito ne tehnoloških. Najveća nepoznanica ostaje problem kako i čime privući korisnike i ostvariti uspešan biznis. Nema tu mnogo mudrosti, jer cena i kvalitet su uvek najbolji argumenti. Dobru cenu uvek možete ponuditi diskontnim paketima usluga, a za kvalitet se morate potruditi. IPTV je posebno osetljiv na kvalitet, a loš servis može veoma nepovoljno da utiče i na ceo brend. Jedino je zadovoljan korisnik lojalan korisnik.

Нема коментара: