07 септембар 2008

10 (0+6+4) godina MTS-a

Povodom proslave 10 godina postojanja Mobilne telefonije Srbije (MTS), generalni direktor Telekoma Srbija uspešno je “reternirao” povodom nedavnih “optužbi” (moj prethodni post !) da je za skup internet u Srbiji glavni krivac monopol koji u srpskim telekomunikacijama ima Telekom Srbija. Naime, gospodin Radujko je poručio da Telekom spremno čeka liberalizaciju i usmerio javnost da, kad je održanje monopola u pitanju, treba kucati na neka druga vrata van Takovske 2.
Naravno da će Telekom, kao i mnogi drugi bivši evropski državni operatori, još dugo godina zadržati dominantnu ulogu na tržištu bez obzira na to kad će nadležni omogućiti liberalizaciju. U telekomunikacijama nema blitzkrieg-a , a ni veni-vidi-vici operatora. Od konkurencije će najviše koristi imati korisnici telekomunikacionih usluga, a Telekom će morati da se odupire njenim naletima, naročito u većim gradovima. To će mu pomoći da utvrdi kakvim igračkim kadrom raspolaže i koliki rejting ima, a ako je neka korist od toga, onda se može reći da će i Telekom imati koristi od uvođenja konkurencije. Samo da ne bude po onoj "narodnoj” : šta ako se desi...
Gospodin Radujko je, bar prema novinskim naslovima, očito zaintrigirao javnost najavom da će se Telekom širiti čak i na druge kontinente. To je čak predviđeno (citiram) “...strateškim planom razvoja do 2012. godine, ističući da je to prvi put u istoriji te telekomunikacione kompanije da je usvojen takav dokumenat.” Podvučeno “prvi put”, odličan marketing !
Najavljena je reorganizacija Preduzeća, što se može zaključiti i po predstavljanju nedavnog direktora MTS-a kao direktora Direkcije za komercijalne poslove Telekoma Srbija. Nagoveštene su, dakle, velike promene i velika očekivanja.
Posle ovoga ostaje pitanje šta će biti sa prepoznatljivim brendom MTS i ko (p)ostaje njegov zaštitnik i naslednik. Doduše, možda će Telekom Srbija (p)ostati jedinstven i moćan brend, jer su najavljeni Triple play paketi – linija fiksne i mobilne telefonije sa internetom (!?). A najavljen je i IPTV. Zašto onda ne i quadruple play ? Pre izlaska na međunarodnu scenu, treba i u domaćoj ligi osvajati bodove.

Нема коментара: