29 август 2008

Eureka !

Internet u Srbiji je skup zbog monopola - izjavio je predsednik UO RATEL-a. Dobro jutro, ovo iznad nas je nebo !

Do sada sam nekoliko puta prozivao RATEL u svojim postovima, ali sad ću konačno početi i da ga hvalim. Profesor Radunović je rešio da osvetla obraz, posle letošnjeg kiksa oko famoznih tehničkih uslova za tzv. lawfull interception Internet mreže. Ovo mu dođe kao mala «sudijska» kompenzacija Internet-provajderima. Monopolu Telekoma dodeljen je žuti karton, valjda zbog opstrukcije što protivničkim igračima ne da da izađu iz svog šesnaesterca.

Kao što je kao dobar profesor brinuo o studentima, cenjeni prof. Radunović je sad počeo da brine o korisnicima telekomunikacionih usluga. Imate moju punu podršku u nastojanju da Internet i informatička pismenost „uđu u narod“ ! Ali ne slažem se da će Internet penetraciju da pomogne razvoj e-uprave ili e-usluga državne administracije...

Ono što još naslućujem iz reči prof. Radunovića je da kad jedna druga državna firma (EPS npr.) izgradi optokablovsku infrastukturu i postane sposobna za veleprodaju transportnih tlk kapaciteta, Telekom Srbija može da bude „pušten niz vodu“. Onda će biti ono što u zemlji Srbiji lako biva – a to je da Telekom kao dokazani monopolista bude optužen za telekomunikaciono zaostajanje i kočenje Internet progresa. Nije mi namera da branim Telekom, ionako stalno pišem da svi, pa i Telekom, treba da se dokazuju „na terenu“. Znači, regulator neka radi svoj posao na zadovoljstvo i u korist građana, a Telekom (i država odn. Vlada) neka rade svoj. Neka država proceni šta joj je veći interes – da čuva Telekom „ispod suknje“ i večno ga smatra „tržišno infantilnim“ dok on, kako reče stidljivo prof. Radunović, „dere“ Internet provajdere i time održava Internet skupim za narodne mase, ili da otkoči razvoj Interneta i razvoj malih i srednjih telco-ISP preduzeća koje bi „otele“ deo sadašnjeg kolača Telekoma Srbija. Nije nikakva tajna da država postavlja menadžment u svojim preduzećima, pa neka onda tako „čuva“ i vrednost i poziciju Telekoma. Bez obzira na sve, najlakše je sada „ispljuvati“ Telekom kome je baš takva nikakva državna regulativa omogućila da bude takav kakvim ga smatraju.

Hvala Bogu da je i RATEL-u očigledno postalo jasno da bez konkurencije nema ni napretka ni kvalitetnije i jeftinije usluge. Za to što je Srbija na začelju Evrope u razvoju Interneta oni snose popriličnu odgovornost. Stalno im je nešto smetalo, evo sad i to što «...srpski zakoni ne regulišu monopol na velikoprodajnom tržištu.». Ruke su oprali već dovoljno puta. Sad i od Telekoma. Dok se RATEL ne uozbilji, neće ni Telekom. Nedavno je ministarka za TID obećala dozvole za VoIP već u narednih par meseci, dakle Telekom će biti napadnut «u 4 kolone». Potom će mu omogućiti rebalans tarifa, da malo dođe do daha i vrati City banci ratu za kredit.

Pisao sam u prethodnom postu da su promene neminovne i da ih ne treba zaustavljati. Oni koji to hoće su, u stvari, «mangupi u našim redovima».

Нема коментара: