28 август 2008

Mala letnja retrospektiva

Prolazi dugo, toplo leto gospodnje 2008. Nisam se baš toliko odmarao koliko me nije bilo na blogu. Nije mi nešto bilo do pisanja, a time sam prekršio sveto pravilo blogovanja da morate biti redovni „na času“. Ako je nekome moje pisanje falilo, greh na moju dušu (danas je ionako crveno slovo u kalendaru).

Ovo leto je bilo žeško i na telekomunikacionom polju. RATEL je nenajavljeno i ničim izazvano poplašio raju da se mane korišćenja Interneta, jer neko će već da pretrebi ono što sakriveni iza monitora radite. Umesto afirmacije korišćenja Interneta, hteli su, kao, da daju doprinos borbi protiv terorizma i kriminala, jer u svakom ko se pored računara osami čuči potencijalni Osama. Provajderi su se malo uzmuvali (po džepovima), digla se graja i ljudi rekoše da nisu baš tako mislili, samo su hteli da ispoštuju propise i zakon koji je za njih svetinja, za razliku od korisnika telekomunikacionih usluga. Srećom, korisnici imaju svog Ombudsmana i svog Poverenika za informacije (i još mnoge druge). Na kraju, RATEL je ustuknuo i oprostio Internet populaciji što je morao da donese sporni pravilnik. Naravoučenije : Ilija Čvorović ima brkove.

Nova ministarka za T&ID je onomad najavila da će se u narednom periodu raditi na osavremenjavanju regulative, a konkurencija će se uvoditi dozirano. Sadašnji igrači treba i dalje vredno da treniraju, a jednog dana će možda odigrati i neku (tržišnu) utakmicu. Bez utakmica, nijedan igrač nije procvetao. (A nije ni onaj koji je mnogo pisao ili pričao, he-he ;-) )

Sada već ex-ministarka MTID Aleksandra Smiljanić u svom poslednjem ministarskom „kalimero“ intervjuu ispričala je u kakvom je ambijentu delovala. Po mom sudu, ovo je još jedna potvrda da nijedan vrli stručnjak (a Aleksandra to jeste !) ne može mnogo promeniti i unaprediti stvari, ako se država meša u nešto u šta je bolje da se ne meša. Ruku na srce, i da joj poverujem da je iskreno bila za liberalizaciju, Aleksandra tokom svog mandata nije pokazala previše liberalne ideje iako je doktorirala na Zapadu.

Šestomesečni izveštaji mnogih telco-operatora pokazuju trend smanjenja prihoda i čak osetnog smanjenja profita. Bara je izgleda od velike temperature počela da isparava ili su se krokodili malo ulenjili. A kad ovi malo veći ogladne...

Нема коментара: