30 јун 2008

SEE Broadband utisci

Sredinom prethodne sedmice u beogradskom Sava Centru održana je treća konferencija SEE Broadband i na njoj je, kao i na svim sličnim konferencijama moglo ponešto novo i interesantno da se čuje. Treba se truditi da se iz svega izvuče ono najbolje i korisno.

Najviše su me interesovale prezentacije operatora i regulatora. Telekom Srpske je prikazao svoj scenario puta ka NGN i mogu samo da im poželim sreću u tome obzirom kako su ga započeli i sa kojom bazom korisnika. Uvode IMS zbog voice usluge ?!

M:Tel Crna Gora je napravio pravu NGN mrežu, IP zasnovanu, i pokazao put kojim treba da idu alternativni operatori. Nije po mom ukusu sprega i kombinacija mobilnog 3G i WiMAX-a, ali svejedno – pustićemo vremenu da donese svoj sud i korisnicima da “napišu presudu”. Izdvojiću par interesantnih detalja iz prezentacije, i to: 1) na rastojanju 24 km od WiMAX BS - LoS ostvaren protok od 2Mb/s uz kvalitetenu voice uslugu, 2) u Budvi sa HFC provajderom ostvareno partnerstvo za TriplePlay ponudu. Ovo je važno iz razloga što smatram da će u NGN dobu takva partnerstva, kako operatora međusobno, tako i operatora i servis-provajdera, biti ne samo moguća, nego i neizbežno potrebna.

U Crnoj Gori M:Tel može računati na “nacionalnu” komponentu, postoje mogućnosti za pogodne korisničke pakete i sa i bez video usluge, tako da im predviđam dobru perspektivu. Đekna već koristi mobilni, a i Internet samo što nije.

Ne znam da li je neko iz domaćeg RATEL-a slušao prezentacije njihovih kolega iz Grčke i Bugarske - šteta ako nije. Predstavnik grčkog telco-regulatora ispričao je o iskustvu Grčke u promociji i ekspanziji broadbanda, jasno pokazao da su dobro naučili lekciju o (svojim) obavezama regulatora i uz fascinirajuće početne rezultate istakao da jedan operator, kakav god bio, sam ne može pokrenuti razvoj broadbanda u državi ! Saznali smo da je promocija konkurencije kroz LLU (raspetljavanje lokalne petlje) u Grčkoj glavni pokretač za rast broadband pristupa (35% svih BB linija je posledica LLU). Cene BB paketa su od sredine 2005 do kraja 2007 pale za 60-85%. I pored toga što već ima preko milion BB korisnika, Grčka je sa penetracijom od 9,1% daleko ispod proseka EU27 koji iznosi oko 20%.

Bugarska zaostaje za Grčkom i ima 7,6% penetracije BB u odnosu na broj domaćinstava, a 19% domaćinstava ima pristup Internetu. Među domaćinstvima koja koriste Internet, svega 26% ima ADSL priključak. Ako nam je za utehu, Bugarska, iako je u EU, nije daleko odmakla od Srbije kad je reč o telekomunikacijama. Ali ipak su u velikoj su prednosti jer su već obezbedili evropske uslove i uveli evropska pravila, a nas to tek očekuje. Sportskim rečnikom, oni su već istrčali na teren i zagrejali se, a mi smo još uvek u svlačionici. Bugarski regulator je dodelio 5 nacionalnih (!, ne regionalnih) licenci za WiMAX koje su u državnu kasu donele nekih 14 miliona Eura i pravi rezultati toga se tek očekuju.

Šta smo naučili iz izlaganja naših komšija : regulator treba da ohrabri investicije u telekomunikacioni sektor, da unapredi konkurenciju i omogući korisnicima zaštitu i pogodnosti.

Нема коментара: