11 јун 2008

Internet = broadband, fr.

Zahvaljujući liberalizaciji telekomunikacionog tržišta sprovedenoj 2004. godine, u Francuskoj je danas broadband sinonim za Internet pristup. Čak 94% domaćinstava koje imaju pristup Internetu čine to preko broadband konekcije (podaci iz marta 2008.) ! Prošle 2007. godine taj procenat iznosio je oko 53%. Da, dobro ste pročitali : 94% Internet korisnika u Francuskoj ima broadband ! Eto šta znači konkurencija. Prevedeno na penetraciju u domaćinstvima to iznosi 52%. Dakle, postoji još uvek dobra baza za dalje uvođenje broadbanda, samo mi se čini da će to ići teže jer to očito nisu Internet korisnici. Za tih preostalih 48% domaćinstva, možda IPTV bude glavni razlog za uvođenje broadband pristupa, kad se već do sada ta domaćinstva nisu „primila“ na Internet.

Može se zaključiti da je francuska BB taktika bila odlična i da je ciljna grupa „Internet korisnici“ uspešno osvojena. Takođe se, po ko zna koji put, može zaključiti da bez jake konkurencije nema procvata broadbanda i da nikakvo uvođenje e-uprave (i ostali državno-administrativni projekti) ne može doprineti da se taj procvat dogodi. Ako vam je poređenje sa Francuskom daleko, pogledajte zemlje u okruženju. Kad je korišćenje Interneta u pitanju, Srbija je na samom začelju u Evropi, sa velikim izgledima da uskoro prihvatimo „fenjer“.

U međuvremenu, bilo je malo čarki između RATEL-a i MTID, tobože zbog dodele 069 prefiksa Telenoru, ali mislim da je jasno da su u pitanju mnogo dublji razlozi. Jasno je i da dok se dvoje svađaju, ko još brine o korisnicima. Meni je posebno tužno što profesori sa našeg ETF-a i eminencije elektroinženjerskog esnafa nisu mogli da se dogovore oko toga šta je dobro za Srbiju nego je priča morala da završi u novinama. No, nije sve u ljubavi...

Bez volje i odlučnosti da se aktuelno stanje promeni, nema nam napretka u telekomunikacijama ! Ako već letos šljive menjamo za palme, onda na jesen da malo dial-up menjamo za broadband.

Нема коментара: