12 новембар 2009

Potencijal VoIP-a

U pravoj poplavi vesti o stalnom rastu data i video saobraćaja i problema u mreži i transportu koji može rast tog saobraćaja da izazove, kao i nesklada (tj. divergencije) prihoda operatora i rasta data saobraćaja, nekako su svi zaboravili na VoIP tj.na govorni saobraćaj. Svi operatori još uvek žive od govornog saobraćaja, mada nekako više vole da se diče veličinom data saobraćaja tj. povećanjem baze broadband korisnika. Gde je mesto VoIP-a u prihodima današnjih operatora?

Uslov za rast i procvat VoIP-a je broadband. Onaj ko ima ADSL ili kablovski Internet ima realnu šansu da postane VoIP korisnik tj. pretplatnik. (Uzgred, vidim da se SBB probudio i da je krenuo sa osmišljenom marketing kampanjom, opet ja tvrdim „slučajno“ u vreme kad su ga omalovažili kao potencijalnog dobitnika druge licence. Podržavam, svako treba da se pokaže „u patikama i na terenu“. Biće to izazov za ostale.). Dakle, broadband otvara vrata za VoIP! Da vidimo kakva je situacija:

Prema prognozama Infonetics Research, ukupan broj korisnika fiksnog broadbanda u svetu (FTTx, DSL, cable) na kraju 2009. dostići će cifru od blizu 450 miliona. Među njima će biti preko 130 miliona korisnika fiksnog VoIP-a (penetracija 30%), uključujući rezidencijalne i biznis IP Centrex korisnike, ali ne i Metro Ethernet korisnike. Predviđanja za 2013. godinu kažu da će fiksni VoIP porasti prosečno za oko 40%, što će u odnosu na tada predviđenih 615 miliona fiksnih broadband korisnika značiti VoIP penetraciju od oko 35%.

Kad je mobilni VoIP u pitanju, Infonetics predviđa preko 300 miliona mobilnih broadband korisnika u svetu. In-Stat u svom nedavnom izveštaju Mobile VoIP—Transforming the Future of Wireless Voice, prognozira rast nroja mobilnih VoIP korsnika sa 10 miliona u 2009. na skoro 300 miliona u 2013. godini, kada će, kažu, biti čak 1,1, milijarda mobilnih broadband korisnika. Dakle, penetracija mobilnog VoIP-a sa par procenata u 2009. skočiće 2013. na oko 25%. VoIP nesumnjivo obezbeđuje stabilan ARPU za mobilne operatore, jer telefoniraće ovaj, bolje rečeno onaj tamo narod. To nikako ne znači da će fiksna biti (ostati) neprofitabilna!

Bez obzira na cifre i analize, treba reći da golo poređenje mobilnog i fiksnog broadbanda nije sasvim korektno. Zašto? Mobilni broadband se odnosi na pojedince, imaoce mobilnih aparata, dok se fiksni broadband odnosi na domaćinstva, gde jedan broadband priključak, po pravilu, koristi više članova domaćinstva. Dakle, ne brojimo iste stvari! Možda se i kod prihoda i dobiti mobilne i fiksne ne broje iste tj.prave stvari? Kažem – možda. Uvek vredi razmisliti, ne prihvatati zdravo za gotovo, mada ne kažem da ćete biti mnogo srećni zbog toga. Stvar izbora, mada Biblija kaže „blago onima ne videše, a poverovaše“.

Нема коментара: