23 октобар 2007

WiMAX opasno preti, baš pretty

Amerikanci, poznato je, vole da prednjače u svemu. Početkom 2008. godine njihov regulator FCC otvara aukciju radio-spektra na 700 MHz, koji je veoma atraktivan za WiMAX. Pogodnosti korišćenja ovog dela spektra se ogledaju u tome što signali na ovoj frekvenciji lako preskaču zgrade i zidove, lako ulaze kroz prozor, ne smeta im kiša i atmosferske padavine, nije im potrebna optička vidljivost između predajnika i prijemnika, spoljne antene kod korisnika gotovo da i nisu potrebne a treba im i manje baznih stanica. To ih čini superiornim kad je prenos u pitanju. WiMAX operatori dakle, lako mogu da uskoče na telekomunikaciono tržište i okupiraju ga, pogotovo koristeći spektar na 700 MHz.

Operatori u SAD - Verizon i AT&T, koji su počeli da grade skupe FTTX mreže, s pravom počinju da strepe. Njihove VoIP i broadband usluge u Americi beleže blagi rast, ali kad ih WiMAX operatori napadnu... Hoće li budući biznis od video usluga biti dovoljan da ih održi uspešnim i hoće li stići da ga razgranaju i učine atraktivnim ? Eto, kanda sam se baš zabrinuo zbog toga ;-).

Kod nas, srećom ili nažalost – kako za koga, planirano je da se spektar na 3,5 GHz koristi za WiMAX (neke su frekvencije već podeljene). Tu je situacija sa propagacijom signala znatno nepovoljnija tj. signalima na ovoj frekvenciji mnogo toga smeta, ali izdržaće nekako.
WiMAX tehnologija je pretežno orijentisana za pružanje broadband usluga, a uzgred ide i VoIP (80% broadband, 20% VoIP) . Ovo kažem zbog toga što se kod nas WiMAX uglavnom vezuje za povoljniju mogućnost telefonizacije kablovski teško dostupnih oblasti. Koristiti WiMAX za voice uslugu, sa neznatnim broadband saobraćajem, isto je kao zaklati vola za kilo mesa ili voziti se sam autobusom na posao. Ali, npr. Kaluđerica, urbanistički uslovi... Što reče naš najveći učitelj nekada, ne treba se uvek držati tehnologije k’o pijan plota.

Telekom Srbija, koliko znam, još uvek nije dobio frekvencije za WiMAX, a ništa značajno nisu uradili ni oni koji su frekvencije dobili. WiMAX, dakle, za sada samo preti. Ali kad „udari“...

Нема коментара: