21 октобар 2007

Kada prodati svoj deo ?

Prošle nedelje je istekao rok za predaju ponuda za kupovinu 49,13% Telekoma Slovenije (javilo se, kažu, 12 kandidata). Procena je da je tržišna vrednost Telekoma Slovenije oko 2,6 mlrd Evra, što je manje u odnosu na njegovu vrednost na berzi (tj. na tržištu kapitala) gde je vrednost Telekoma Slovenije (nadalje TSLO) oko 3,2 mlrd Evra. Pretpostavlja se da je manja tržišna vrednost posledica je smanjene dobiti TSLO u odnosu na prethodne godine.

Obzirom da su i druge vlade, pa i naša kod prodaje Mobtela, očekivale manje cifre ponuda, moja procena je da će Slovenci ipak dobiti više nego što realno očekuju (oko 1,3 mlrd Evra), naročito ako se uzme u obzir mala zaduženost i prisutnost TSLO na tržištima drugih zemalja, posebno u oblasti Interneta. Znači onaj ko kupi, osim slovenačkog, može da računa i na tržišta Gibraltara, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije i Kosova. Inače, TSLO na domaćem tržištu u fiksnoj telefoniji ima 90% tržišnog udela, a u mobilnoj oko 70%. Slovenija ima veoma dobru penetraciju broadbanda (na nivou evropskog proseka) i ima dobre perspektive kad je ponuda novih naprednijih (i isplativijih) usluga u pitanju, dok su tržišta na kojima je TSLO ostvario učešće u tom pogledu vrlo perspektivna.

Sve u svemu, prodaja dela Telekoma Slovenije biće interesantan pokazatelj i referenca i za buduću prodaju Telekoma Srbija. Mislim da će na osnovu nje biti moguće izvući mnoštvo korisnih zaključaka. Ukoliko neko ne istrči sa extra-ponudom (npr. Rusi ili Arapi), objektivno gledano najozbiljniji kandidat je Deutche Telecom. Međutim, upravo zbog “rasprostranjenosti” TSLO moguća su iznenađenja, i kad je kupac i kad je cena u pitanju. Ili će biti da samo Telekom Srbija i Telenor dobro plaćaju kad kupuju.

I par pitanja čitaocima za razmišljanje : Zašto se Telekom Slovenije prodaje sada kad mu ide dobro i kad je ostvario upliv i na druga tržišta u razvoju ? Ko bi inače kupio firmu u stagnaciji i za koliko bi je kupio ? Može li tim samo sa domaćim igračima da igra Ligu šampiona ?


Нема коментара: