18 октобар 2007

Koliko će trajati 3G ?

Obzirom da sam tek ovog meseca počeo da blogujem, postoje i neke interesantne teme koje su se pojavljivale ove godine o kojima bih želeo da pišem.

Posle GSM kongresa koji je u februaru ove godine održan u Barseloni, naišao sam na link koji je svojom sadržinom izazvao moju pažnju i podstakao razmišljenja o 3G tehnologiji u mobilnoj telefoniji.

Zašto je 3G oprema odjednom u naponu snage postala tako povoljna i jeftina ?

Da li je prava stvar da bake gledaju serije na malom ekranu mobilnog telefona ? Ili da gledate utakmicu idući ulicom ili vozeći po gradu ?

Da li imate želju da vas svako u svakom trenutku može videti gde ste i šta radite ? I da ne bude da ciljam pretežno na muški rod - da svako ko poželi može videti kako izgledate u datom trenutku ?

Koliko je zgodno surfovati internetom sa malom tastaturicom i malim ekrančićem mobilnog telefona ? Onako en passent.

Koliko ljudi uopšte i ima 3G telefon ?

Sva ova pitanja bila su mi negde u glavi i onda se pojavio ovaj članak koji mi je indirektno dao odgovore na mnoga od njih.

No, pomama i dalje traje, jer nije red da nemate ono što vaša konkurencija ima. Uloženo u razvoj 3G tehnologije i u 3G mrežu mora nekako da se vrati, a kojim će putem operatori dalje (HSDPA, LTE, WiMAX) videćemo relativno brzo. Sigurno je da će operatori biti mnogo obazriviji kad je sledeći korak u pitanju i sačekati zrelost novih tehnologija, a možda i malo više povesti računa o realnosti na tržištu i stvarnim potrebama korisnika. O 4G u nekom narednom postu.

Možda se uvođenjem pomodarskih i u suštini nekorisnih usluga kratkoročno može ponekad i dobro zaraditi, ali operatori ipak treba da teže da pružaju usluge koje korisnicima obezbeđuju nesumnjivu korist i olakšanje života. Zato posebnu pažnju treba usredsrediti na želje i potrebe korisnika, a sa tim usaglasiti i način ispunjenja tih želja i potreba. To bi trebalo da bude ispravna dugoročna strategija koja obezbeđuje uspeh na tržištu.

Нема коментара: