14 октобар 2007

U roaming-u do guše

Na osnovu uredbe koju je krajem juna 2007. usvojilo Veće EU i koja je početkom oktobra stupila na snagu, cene roaminga u zemljama EU su znatno smanjene i ograničene na maksimalnih 49 centi za odlazne pozive iz inostranstva i maksimalnih 24 centa za dolazne pozive primljene u inostranstvu (cene su bez VAT-a tj. njihovog PDV-a). Uredba će važiti 3 godine i svake godine cene će se smanjivati, da bi u trećoj godini primene uredbe cene roaminga bile 43 centa odnosno 19 centi. Obzirom da je to gornja granica dozvoljenih cena, većina operatora u EU usvojila je te cene, a postoje i zemlje u kojima su i te cene poprilično smanjene. Npr. u Holandiji i odlazni i dolazni pozivi koštaju 20 centi, dok je u Velikoj Britaniji cena za odlazne pozive 31,57 centi a za dolazne 12,63 centa. Ova uredba EU verovatno će se odnositi i na zemlje kandidate, jer ne može njihova birokratija biti mimo EU-ropske.

Za nas u Srbiji je ovo interesantno npr. sa dva stanovišta :

prvo, operatori su ispoštovali uredbu, što znači bilo je lepo dok je trajalo a trajalo bi ko zna koliko da ih nisu podsetili da “za pojas zadenu”. To samo znači da niko ne snižava cene ako ne mora i ako ga na to ne natera ili tržište ili “zvanični regulator”.

drugo, hoće li EU-ropljani izvršiti pritisak na van-EU mobilne operatore da učine isto (i kad će uspeti), obzirom da će njihove biznismene prilikom boravka u zemljama van EU, pa i u Srbiji, roaming koštati mnogo više nego na domaćem EU-terenu.

Kako je prihod od roaminga kod naših mobilnih operatora zanemarljiv u odnosu prihod od domaćeg saobraćaja, možda će se i oni brzo privoleti da budu “deo Evrope”. To bi bilo dobro i za nas korisnike, inače ćemo i dalje i u tom segmentu biti građani “drugog reda” kad otputujemo negde van granica naše otadžbine.

Zlobnici će verovatno reći : “Ko putuje, taj i ima, pa neka ga deru”. A i koji će nam EU kad i oni vladaju uredbama. Roaming nam ionako uglavnom plaćaju firme...

Нема коментара: