26 октобар 2007

Koliko je mobilna obilna ?

Telenor je objavio podatke o svom poslovanju posle trećeg kvartala ove godine. Ovaj njihov lep gest i redovna praksa su me zaintrigirali da pokušam da uporedim podatke o aktuelnom poslovanju MTS i Telenora i došao sam do sledećih zaključaka :

- Telenor ima 2.841.000 korisnika, a MTS oko 5 miliona.

- Telenor broji samo aktivne korisnike tj. one koji su u prethodna tri meseca ostvarivali pozive u mreži, a MTS (čini se) računa sve prodate SIM kartice.

- Telenor je izračunao da ima 40,23 % tržišnog udela, MTS bi onda trebalo da ima oko 59%. (U ovom slučaju mi, uzevši u obzir broj korisnika tj. pretplatnika nije jasno kako se došlo do ovih procenata odnosno koja je tu matematika).

- Prihod Telenora u prvom polugođu je bio 7,36 mlrd dinara, a prihod MTS-a oko 14 mlrd dinara (kalkulacija tj. procena napravljena na osnovu podataka odavde).

Obzirom da i sam mislim da je broj korisnika MTS-a više marketing nego realnost, zaključujem onda da korisnici MTS-a u proseku više telefoniraju od korisnika Telenora i bolje pune kasu svog operatora. Razlog bi mogli biti biznis korisnici, jer je većina firmi MTS-ov korisnik. Kad bi znali i podatke o troškovima, mogli bi da kažemo i ko je profitabilniji. Privatni vlasnik ili državni ?
Ko dočeka transparentnost kao normalnu stvar i običaj u Srbiji – dakle, redovne poslovne izveštaje - možda otkrije još nešto interesantno. Ćut', bolan, erotika ! Lepše je kad se sve ne otkriva.

Нема коментара: