05 октобар 2009

Hoće li biti snega u aprilu 2012. ?

Do prelaska cele Srbije na digitalnu televiziju “puf-preko noći” dana 4. aprila 2012. ostalo je još malo vremena. Ministarka našeg MTID kaže da će država SAMO za 300.000 domaćinstava (!) da obezbedi set-top-box-ove dok će ostatak od oko 2,3 miliona srpskih domaćinstava morati sam da ih kupi, kako ministarka pretpostavlja po ceni od 20-50 €, će da vidimo kol’ko će košta. Kuj neće da da 50€, mora da si kupi nov televizor. To što taki televizori sa taj DVB-T2 tjuner, što reče Milojica, možda neće da mogu da se kupe u naše prodavnice – ministarka prećuta.

Uglavnom, država mora da pronađe 50 miliona € na ovu oskudaciju da bi narod mogao da gleda dnevnik i posle 4. aprila 2012. godine. Očekuje se formiranje javnog preduzeća Emisiona tehnika koje će javno da prenosi sve i svačije TV programe bez "kockica" i bez zamrzavanja i seckanja. Valjda za to novo JP treba ovih preostalih 30-35 miliona € koje pominje ministarka.

Ovo sve napred izrečeno, a pogotovo kupovina STB je problem naroda. Država nema para, a i da ima - odakle joj! Ono što je meni bitno iz cele priče je da u forsiranu digitalizaciju ne idemo svojevoljno nego zato što moramo zbog našeg okruženja. Sve susedne zemlje u to doba ili čak ranije prelaze na digitalno emitovanje TV signala. Da se mi pitamo, verovatno bi zadržali staru TV tehniku bar kol’ko i sve ostalo što zadržavamo. Ali mora se, ako hoćemo da pola zemlje ne ostane bez omiljenih emisija i TV dnevnika, naravno. E, da je sreće da i druge stvari koje čekaju na rešavanje u ovoj zemlji možemo i moramo ovako “na silu” da rešimo. Ne znam zašto sam sačekao 6. oktobar da ovo napišem.
A šta sa onima koji 5. aprila 2012. budu videli samo sneg na malim ekranima svojih TV prijemnika – čekaće Đenku da im kaže da ponovo radi bioskop.

6 коментара:

Sloba Markovic је рекао...

Ne bih da bacam hejt kolega :) ali pre izvlačenja zaključaka iz novinskih tekstova (a svi znamo kako i koliko novinari proveravaju ono što prenose) valjalo bi dodatno proveriti ono što je relevantno i zapisano u usvojenoj Strategiji prelaska sa analognog na digitalno emitovanje http://www.mtid.gov.rs/upload/documents/Strategija_za_prelazak_sa_analognog_na_digitalno_emitovanje-novo.pdf

Poglavlje V Ekonomska pitanja: Za emisionu tehniku procena 75 miliona evra, za set top boxove u zavisnosti od scenarija koji odobri MFIN tj. izglasa Parlament od 15 do 40 miliona evra.

Što se tiče roka za prelazak (pogledati mapu na strani 19) -- naš narod bi rekao "što se mora nije teško" :)

Pozdrav,
Sloba

Saša Stamenković је рекао...

Svog savetnika ministarka da urami! Jedini pravi vitez odbrane časti MTID! To što on munjevito pročita ono što ja napišem, samo je znak da je ovaj blog pravi!

Slobo, neka bude da sam izvukao pogrešan zaključak iz nepreciznog teksta novinara koji nije čitao Strategiju prelaska, ali samo se pitam šta će i kako će ovoliki narod tj. domaćinstva koje država neće da pomogne, a koji nisu krivi što moramo da menjamo tehnologiju emitovanja. Fakat da je tako ili je novinar izmislio cifru 300.000 domaćinstava? Država mora da bude zainteresovana da joj narod ostane informisan u kontinuitetu, zar ne?

A ako nisam dobro shvaćen, ja baš pozdravljam promenu i prizivam i sve one druge promene koje već dugo čekaju. Svi želimo da živimo u normalnoj i uređenoj zemlji valjda?

Sloba Markovic је рекао...

Ne branim ja MTID, niti imam neki poseban interes da bilo koga branim po svaku cenu. Namera mi je bila da skrenem pažnju na to da nema baš puno smisla diskutovati o pogrešno prenetim ciframa, niti izvlačiti neke zaključke iz njih.

Dakle, procene koje su relevantne kažu da će za emisionu tehniku biti potrebno oko 75 miliona i još dodatnih 15-40 miliona evra za STB, u zavisnosti od scenarija koji bude izabran.

Još nijedan scenario nije izabran, pa može da se desi i opcija da država svim TV pretplatnicima kupi STB.

No, ako pogledamo aktuelnu budžetsku situaciju, ne deluje verovatno da će za digitalizaciju biti raspoloživo brdo para. Zato je Jasna i ukazala na minimalni scenario kao verovatniji. No, opet kažem, to niti je scenario koji bi MTID želeo da vidi, niti scenario koji MTID zastupa.

Pozdrav,
Sloba

Saša Stamenković је рекао...

Ako je novinar pogrešno preneo cifre, neka bude da sam i ja diskutovao o mogućim scenarijima.

Samo sam hteo da podvučem da nije problem naroda što moramo da pređemo na digitalnu televiziju, već je to problem države - koja, opet, ima obevezu prema svom narodu. Samo to i ništa drugo.

I verujem da ću npr. ja lično sam sebi (morati) da kupim STB. Što kaže Sloba deluje da će biti tako ;).

Nisam verovao da će oko ovog teksta da se digne ovol'ka frka, ali zadovoljan sam što je tako.

teddy је рекао...

A što ostatak od 2,3 miliona domaćinstava? Zašto bi oni koji imaju kablovsku, Total ili IPTV, a takvih će biti više od 50% do 2012, kupovali STB-ove za zemaljsku TV? Možda i hoće, ali za drugi, treći ili n-ti televizor.

Ostatak (ako gledamo digitalnu zemaljsku kao primarni način prijema) će činiti možda još 600-700 hiljada domaćinstava.

Saša Stamenković је рекао...

Teddy,

nadam se da će ovaj blog da doživi 2012. godinu i da ćemo moći da proverimo kakav si prognozer bio. Ovaj pristup važi i za sva moja pisanija ovde - jedva čekam da vidim šta će pokazati budućnost.

Razmišanje ti nije loše, kad ne platiš kablovsku ili IPTV, oni te isključe (privremeno), a televizor mračan. Ok, treba plaćati redovno.

Ali neka bude i 700.000 domaćinstava tih koji nemaju ni CTV, ni IPTV, ni Total TV, što znači da su nastanjeni-znaš gde. Da li oni sami treba da snose trošak kupovine STB? Nije suština u cifri 2 miliona ili 700.000 - suština je u pristupu i odnosu države prema svojim građanima.