16 децембар 2009

Dok četvorka razmišlja

Da ispoštujem svoje komentatore i nametnem možda još jednu i više tema za razmišljanje. Nije mi stalo da licitiramo hoće li tender za drugog fiksnog operatora uspeti ili ne. Hoće li se neko pojaviti kao dobrotvor i donator budžeta za 2010. godinu, kako reče moj drug Vlada? Ja sam u svojoj diskusiji povodom Strategije razvoja broadbanda u Srbiji rekao da se uplašim kad pomislim šta sve RATEL ima i treba da uradi da bi stvari krenule u željenom smeru liberalizacije. Ima li razloga za strah ili za brigu? Ostavimo to kandidatu za operatora. Ali samo da se podsetimo potreba za telekomunikacioni biznis:

- Interkonekcija
- Kolokacija
- Raspetljavanje lokalne petlje
- Dark fiber
- Numeracija (naročito za VoIP)
- Prenosivost broja
- Korišćenje kablovske kanalizacije
- Iznajmljivanje transportnih kapaciteta.
- Korišćenje kućne instalacije

Usput, šta dobija od neophodnih resursa fiksne onaj ko dobije licencu? Samo papirče da je drugi ili još nešto u paketu? Moguće je da to i piše u Uslovima tendera.

Da li potencijalni operator ima čistu situaciju po gore pomenutim pitanjima, bez kojih nema šanse da napravi kakav-takav bussines case, sračuna neophodna ulaganja i osmisli strategiju ulaska, da ne kažem prodora, na tržište? Može li RATEL sa svojim trenutnim kapacitetima da obezbedi neophodna pravila igre? U ovoj i ovakvoj situaciji, pominjani dobrotvor bi bio i veliki hazarder, gotovo kamikaza, osim ako mu te sitne pare za licencu mnogo ne znače. Ionako sa radom može da počne tek od 2011. godine. Da li će biti moguće da će treća mobilna licenca u Crnoj Gori vredeti više nego druga fiksna licenca u Srbiji? Samo jedan kandidat bi ovde mogao da bude galantan, ali taj nije raspoloživ. Dakle, kako je tender posejan, tako će se i požnjeti.

1 коментар:

DING је рекао...

Ne verujem da ćemo skoro gledati film o interkonektciji i LLU-u jer "se nisu stekli uslovi".
Novi operater može samo da igra na duge staze. Kao opcije mu preostaju dogovor sa EPS-om (i/ili drugim JP-ovima) za šta je potrebna politička podrška, upotreba bežičnih tehnologija, kupovina CATV-ova i ISP-ova sa infrastrukturom ili stvaranje zajedničkih triple play paketa sa istima, razvoj sopstvene infrastrukture ili kombinacija neke od ovih varijanti.

Svakako je pametnije sačekati kraj 2011 za kada su najavljene nove fiksne licence jer se do tada možda steknu uslovi za interkonekciju i LLU i licenca će sigurno biti jeftinija.
Sa druge strane, videćemo šta donosi 4G i kakav će to uticaj imati na razvoj žične infrastrukture.

Nažalost, sve uslove koje ste Saša pobrojali zavise od političke volje i pitanja koliko od Telekoma "otkinuti".

Zaključak: Neko će i uzeti licencu sada ako mu nešto obećaju ili ćemo možda dobiti ikebanu.