01 јул 2011

Broj mobilnog je vaš!

Danas je veliki dan za korisnike mobilnih komunikacija u Srbiji! Omogućeno im je prenošenje (zadržavanje) broja uz promenu operatora. Šta znači konkurencija, govori činjenica da su se svi operatori odrekli mogućnosti da prelazak naplaćuju po 200 dinara.

Kažu da je prvog dana do 15 časova podneto ukupno 307 zahteva za promenu operatora. Od tog broja 140 mobilnih korisnika želi da pređe u VIP, 103 u Telenor, a 63 u MTS (jedan fali!). Iz kog “kluba” se prelazi – možda je to još interesantniji podatak. U proseku se očekuje da će 10-ak procenata korisnika promeniti operatora. Ja bih čak i dodao koji procenat više, jer ovo je Srbija! Ovde se uvek želi više, bolje i jeftinije. Svi operatori kažu da su spremni i orni “za pretrčavanja”. Ali, teško da će biti i “vuci siti i jagnjad na broju”. Očekujem da će MTS i VIP imati najviše da prebroje. Dakle, prebroje! Telenor, kao naslednik prvog srpskog mobilnog operatora, ipak ima najstabilniju i najlojalniju bazu korisnika (ljudi koji se bave nekim biznisom). S obzirom na sadašnju mogućnost zadržavanja broja, tu je i šansa za MTS i VIP da u narednom periodu atraktivnom ponudom privole pomenute korisnike da pređu kod njih.

Najopasnija će i biti fluktuacija biznis korisnika i “korporativnih” paketa. Ko tu izgubi mušterije, ne piše mu se dobro, jer ovo je ipak malo a zasićeno tržište. Neće ovde biti nekih spektakularnih brojki u prilivu/odlivu korisnika, ali će, po mom mišljenju, ta kretanja biti finansijski izraženija i osetljivija. Drugim rečima, nije bitan broj korisnika, bitna je zarada koju oni donose!

Нема коментара: