02 јул 2011

Srbija “ispod nivoa”

Jedan od vodećih svetskih ISP, Level 3, posle kupovine Global Crossinga, nastavlja svoj razvojni put i kroz jugoistočnu Evropu. Level 3 je otvorio POP-ove (POP=point of presence, čvorište mreže) i u Ljubljani i Zagrebu. Već su prisutni u Budimpešti, Bukureštu i Sofiji, pa se kao logičan nastavak valjda očekuju i Beograd i Atina. Kroz svoju razgranatu mrežu visoke pouzdanosti, L3 nudi usluge povezivanja na Internet i raznovrsne IP servise (L2/L3 VPN, direktan pristup Internetu, Ethernet povezivanje, isporuku multimedijalnih sadržaja). Imaju POP-ove u 20 evropskih zemalja i prisutni su na oko 50 tržišta po svetu.

Level3 će postati „nezgodna” konkurencija u veleprodaji Interneta, a svakako će uticati na smanjenje cena. S obzirom da koriste dark fiber za povezivanje svojih čvorišta, na vidiku je možda sporazum sa firmom koja nudi dark fiber u Srbiji i kroz Srbiju. Jedino veliki igrači mogu potpuno da otvore srpske puteve ka Internetu. Sa druge strane, može Internet i da postane jeftin za narodne mase, ali morate im i pokazati i dokazati da im je potreban, da može da im završi posao! To je ključ, bez toga je sve prazna priča i igračka, četovanje, fejsbukovanje, tvitovanje, downloadovanje...

Zaostajemo u razvoju Interneta i širokopojasnom pristupu, PayPal još ne radi u Srbiji, Google otvorio regionalno predstavništvo u Zagrebu, IT tržište Srbije je u priličnom zaostatku u odnosu na zemlje u okruženju, e-servisi su tek u najavi i tek ponešto ponegde. Kažu da ima pametnih ljudi u ICT sektoru u Srbiji i ja mislim da stvarno ima. Održavaju se i nekakve konferencije. Ima li opipljivih pomaka? Nekome izgleda ovo stanje „debelo” odgovara. To, da smo u svemu na začelju. Osim u tenisu, jel', ali Novak je jedan i jedinstven (rodila ga majka, a „drilovao” tata i svi su porodično posvećeni cilju!). U tenis se danas svi razumeju (kao nekad u fudbal), a ICT su ipak usko stručna tema za koju nema široko zainteresovanih ;). Elem, dobro je da se stvari dešavaju, makar i oko nas.

1 коментар:

Saša Stamenković је рекао...

Pročitao sam odličan komentar, po svemu sudeći, vrlo obaveštenog čitaoca sajta B92.

Čovek kaže da u jesen dolazi Cogent u Beograd i da su provajderi dobili ponude 1,5€ za 1MB/s!!!

Ne može se izbeći ono što je neizbežno. Nadam se da ima dovoljno pameti za to.

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=523785#k5460591