31 јул 2013

Pametno praznovanje



I sa ovogodišnjeg odmora u Herceg Novom imam malo materijala o odnosu  mobilnih operatora prema korisnicima. Zadesio sam se s namerom baš na Dan državnosti CG u istraživanju ponude za mobilni broadband.  Kako je praznik državnosti CG padao i u neđelju, neredni dan je, normalno, bio i poneđeljak, da se ljuđi odmore od praznovanja. Šalim se, naravno, nije Crna Gora ono što je nekad bila, primetan je napredak u pristupu biznisu, naročito u marketima.
Na poslovnici T-Mobile CG u HN zalepljena objava da sva 3 dana praznika poslovnica neće raditi. Telekom CG jeste nemački tj. mađarski, ali praznik je crnogorski i popusta nema, pa nek’ dođe milion turista u CG. A i došli su valjda da se kupaju i sunčaju.

Poslovnica M:tel CG podno Sahat kule radila je prvog dana praznika, u subotu, do 16h i onda voljno nedelja i  ponedeljak. Dokaz da su Srbi i Crnogorci dva bratska naroda. Ja sam naivno mislio da će M:tel kao treći operator da se ustrese što je turistička sezona, dolaze turisti i iz Srbije, patriotski orijentisani...

Poslovnica Telenora na puškomet od T-Mobile-ove: objava na vratima da radi svakodnevno, dva dana do 16h, trećeg dana normalno radno vreme do 21h! Piše i da će za rad u vreme praznika zaposlenima biti isplaćena naknada po kolektivnom ugovoru.

Sami zaključite ko je operator koji je istinski posvećen korisniku, koji prepoznaje situaciju (letnja turistička sezona), koji je odgovoran prema svom biznisu u današnje krizno potrošačko doba.  Lično sam bio svedok "praznične" kupovine pripaid paketa za mobilni internet u „pametnoj mreži“.  Možda i nije bitno, 20 i kusur € gore-dole, ali niko nije toliko lud da svake godine kupuje 3G USB modem od drugog provajdera. Usput, modem možete i pozajmiti prijateljima ili rodbini, da doplate za sebe i surfuju po Netu.... Evro po evro za provajdera. Da li je zato zovu pametna mreža?

Нема коментара: