31 јул 2013

Profit rezultat štednjeTelekom Srbija je jedan od retkih operatora u Evropi koji je zabeležio profit u prethodnih 6 meseci poslovanja, iako i Srbiju, kao i evropske zemlje, trese kriza. Reklo bi se:  ko zna - zna, a ko ne veruje – sam u nju upada. Elem, prema rečima generalnog direktora, polugodišnja neto dobit Telekoma je 7,8 mlrd dinara (oko 70 miliona €). 

Stabilnost dinara u prethodnom periodu, rečeno je, doprinela je ne samo profitu, već i vraćanju dugova Telekoma u iznosu od oko 200 miliona € - bez novog zaduživanja, sve iz sopstvenih izvora odnosno sopstveno zarađenog  keša! Podsetimo, dividende se ove godine nisu delile, a nagoveštene su i velike investicije.

Govoreći o razlozima povećanja profita, Ćulibrk je objasnio da su se trudili da što više iskontrolišu sve procese u firmi i uštede tamo gde može da se uštedi.

Kad sam pročitao ovu vest na Internetu, odmah sam se setio replike iz domaćeg filma „ Povratak otpisanih“: - Ovolika kuća, a niste mnogo struje potrošili?! – Pa, štedeli smo!“ Nastavak sa majorom Gašparom znate:  štos iz Minhena i gospođica Hadži-Pešić.

Da biste se bavili analitikom, osim slobodnog mozga i kritičkog razmišljanja, treba vam i elementarno znanje matematike.  U oskudici realnih i relevantnih podataka, pretpostavljam da je ovde reč o konsolidovanom bilansu Telekoma (majka i ćerka firme), a i ako nije, nebitno za dalju priču. Prošlogodišnji konsolidovani prihodi Telekoma (2012.) su bili oko 1,1 mlrd €. Ako povećana prodaja usluga nije glavni razlog povećanja profita (valjda bi se generalni pohvalio i time), nego uštede na troškovima, onda realno možemo pretpostaviti da su prihodi na nivou prošlogodišnjih, rec imo oko 550 miliona € za pola godine. To znači da je stopa profitabilnosti kompanije skoro fantastičnih 50%!!?? Ma ljudi moji, je li to moguće?! Ako je moja računica ispravna, a upravo su Mlađu razrešili brige o državnim finansijama, evo najbolje preporuke za buduće vođenje državnih finansija! Svi kažu da su uštede u državnoj potrošnji prekopotrebne, a i dosta je više zaduživanja! Dalju analizu i razmišljanja o brojkama prepuštam čitaocima.

Нема коментара: