03 март 2014

Ostavite Teslu na miru



Skandalozna odluka i još skandaloznija pomisao da se urna Nikole Tesle iz njegovog muzeja u Beogradu preseli u hram Svetog Save ili pored hrama, gde li već! Da bi služio za povećanje broja poseta i  „lajkovanje“ Hrama, jer bi onda dolazili i vernici i ateisti. Sad su se i Tesle setili? Oprostiće mu i kremiranje ako se njegov pepeo stavi u službu crkve. Može li bar nešto sveto da ostane u ovoj zemlji, van dnevne politike i političke propagande? Ima li crkva danas neke pametnije crkvene poslove? Sramota za sve nas!

Kome ovo danas treba? Obaška što ni pravno ovo nije čisto. Tripartitno komisijski se odlučuje o jednom svetskom velikanu, kome ceo svet duguje poštovanje?! Kome su od političara obećali crveno slovo u julijanskom kalendaru? Tesla, kao neko ko je i za života bio poseban, treba da počiva među svojim beleškama, crtežima, maketama njegovih eksperimenata i pronalazaka, među svojom ličnom i naučničkom zaostavštinom, da njegov duh luta među spisima o nedovršenim izumima! Ima li šta prirodnije i „bogougodnije“ za naučnika svetskog formata, koji je rođen kao Srbin ali koji pripada vaskolikom čovečanstvu za vjeki vjekova! Nikola Tesla je bio naučnik i pronalazač, a to je vera iznad svih vera, koja ne poznaje ni granice ni okvire ni božanstva. Čoveku koji je krotio munje i gromove, nemojte posthumno dodeljivati ulogu u kojoj sebe nikada nije video ni poželeo. Tesla je bio skroman čovek i nije voleo publicitet. Svetla koja noću blistavo obasjavaju Hram Svetog Save – to je Tesla, zar to nije dovoljno? Da li baš želimo da blatom u koje smo upali, moralno i vrednosno, okaljamo i Teslin lik i delo?

Gospodo naučni radnici, intelektualci, kolege inženjeri, ako su neki od vas iz ovih ili onih razloga čak i nezainteresovani za budućnost Srbije i ovog društva, u ovoj stvari nije red da ćutite! Ako crkva sluša glas naroda, pa i mi smo valjda neki narod – neka nas čuju! Ima nas! Tesla se ne sme zloupotrebiti u dnevnopolitičke i verske svrhe! On to nije zaslužio, dužni smo mu da ostane tamo gde pripada i gde u miru počiva poslednijh 57 godina, u dostojanstvu njegovog muzeja. Tamo mu se dive i klanjaju njegovom delu i senima oni koji ga bar malo razumeju. Ako se jednog dana, kao narod i nacija, izdignemo iz svega i postanemo dostojni grandioznog uma svetske nauke posvećenog opštem dobru i asketizmu radi opšteg dobra, možda će baš hram Svetog Save postati večna kuća Nikole Tesle.

Нема коментара: