14 април 2014

Mobilna laža



Stalno se priča o rastu mobilnog broadbanda i rastu prenosa podataka u mobilnim mrežama. Ali, najnovija istraživanja kuće Analysys Mason u 17 razvijenih broadband ekonomija pokazuju da mobilni podaci čine svega 3% ukupnog data saobraćaja u svetu! Kažu da će 2019. godine mobilni data saobraćaj dostići 6(šest)%  globalnog saobraćaja. Samo u Japanu mobilni data saobraćaj trenutno prelazi 10%, u Francuskoj i Nemačkoj je npr. manji od 2,5% od ukupnog.

Nasuprot mobilnom, prosečan fiksni data saobraćaj po jednoj broadband vezi danas mesečno iznosi oko 52 GB, a 2019. godine dostići će cifru od 188 GB. U Engleskoj npr. do kraja sledeće godine očekuju da prosečna broadband konekcija generiše 100 GB data saobraćaja, a najveća potrošnja očekuje se u istočnoj Evropi, gde se upravo beleži najveći rast broja FTTB/FTTH priključaka. U razvijenim zemljama, smatra se da najveći uticaj na rast data saobraćaja ima porast broja povezanih televizora (connected, Smart TV) i sve veće korišćenje tablet uređaja kao „drugog televizora“. 

Da ovi podaci imaju smisla, potvrđuje rast broja fiksnih broadband priključaka i rast prihoda od fiksnog broadbanda kod evropskih telekom-operatora. Koga ne mrzi da malo istražuje, može da se uveri. Čisto da ne bude koji sam  klinac prethodno pisao o kupovini fiksnog operatora (španski ONO) od strane mobilnog (Vodafon) i koga to uopšte zanima. Nije Vodafon lud što kupuje fiksne operatore, od mobilne izgleda nema više sigurnog ’leba. Izvinite sad što sam zlurad da podsetim pojedine „vizionare“ da su nekad ubeđivali svoje (partijske) menadžere da je fiksna mreža prošlost. J...lo me pisanje!

1 коментар:

Анониман је рекао...

Mozda i ne cudi taj slab udeo mobilnog interneta (ili ja ne umem gde da pogledam), ali gledajuci zapadne pakete, ocekujes da su oni svetlosnim godinama ispred nas, a ispade da telekom jedini sakom i kapom deli internet u svojim postpaid paketima. Solidan je bio i telenor, pa i vip, i onda sam se zapitao kako to moze da zapad daje sugavih 1 giga ili uz "platinum" od 60 evra jedva dva giga, a telekom (uokviru sada vec standardne ponude bez telefona) za 1500 daje 3GB, 2500 fin daje 10GB, a za tri hiljade i nesto 40GB; telenor i vip su bez problema davali 2GB, 3GB uz neke srednje jace pakete, a za male pare doplatis jos toliki dodatak ako zatreba - i vrlo brzo sam dobio odgovor - vip i telenor izbacili nove postpaid pakete posle mozda 2 godine. Covek ocekuje da ce se kvota povecati u odnosu na pre-smartphone eru iz prosle decenije (sto je logicno) i da tehnologija neminovno ide napred, a dobili smo "uskladjivanje" sa zapadom, i to u najgorem mogucem obliku - cene otisle gore, internet u paketima prepolovljen (?!), a za vece pare. I posle se cudimo odakle ovakva statistika.