25 јун 2014

Tako blizu i tako daleko



Telekom Austria ima jasnu strategiju ponude tzv. Quad-play usluga (fiksna, mobilna, Internet, TV) na tržištima na kojima posluje. Posle Austrije, Bugarske i Hrvatske, na red je došla i Makedonija. Sasvim sam siguran da će na red u budućnosti doći i Srbija, po istoj matrici.

Telekom Austia je objavio da kupuje makedonskog digitalnog kablovskog Triple-play operatora Blizoo Macedonia, čiji je trenutni vlasnik švedski investicioni fond EQT. Telekom Austria u Makedoniji, preko svog brenda VIP, već nudi mobilne usluge. VIP je drugi najveći mobilni operator u Makedoniji, sa tržišnim udelom od 28% i oko 630.000 pretplatnika. Blizoo u Makedoniji drži 14% tržišta fiksnog broadbanda i 17% kablovskog TV tržišta, ostvaruje godišnji prihod od oko 10 miliona €, ima oko 63.000 korisnika od kojih su i 47.000 broadband pretplatnici (isti operator radi i u Bugarskoj i tamo prihoduje  oko 46 miliona €). Cena koja je plaćena za ovu transakciju nije obelodanjena, ali po mom mišljenju negde je između 20-25 miliona €. Usudio sam se da procenim, videćemo koliko sam bio blizu za Blizoo.

Šta se iz ovoga svega može naučiti (lekcija je na ovom blogu kao i uvek - džabe!): ova kupovina je „pismeni“ trend koji je već prisutan u Evropi (pisao sam o tome) i koji će se nastaviti. Investicioni fondovi rade svoj posao, operatori opet svoj! Mobilni operatori sa svojim servisima mogu da se održe jedino „u braku“ sa fiksnim uslugama (čast izuzecima!). Drugo, mali biznis, kakav je za EQT verovatno posao sa Blizoo u Makedoniji, funkcioniše sve više po principu „veća dara nego mera“. Drugim rečima, postaje opterećenje. O ovome bi mogao ozbiljno da razmisli i neki, možda čak i domaći, veliki operator sa svojim nekim biznisima. Kad bi tamo neko nešto čitao odnosno ozbiljno razmišljao...

Konsolidacija i fokus je, dakle, osnovna stvar u današnjim telekomunikacijama! To je razlog zašto su neutemeljena odnosno proizvoljna pisanija o DT-u kao nekakvom favoritu Vlade Srbije za kupovinu domaćeg Telekoma. Po mom mišljenju, od toga nema ništa jer je DT kompanija koja je ima ozbiljnu i utemeljenu strategiju poslovanja na sve zahtevnijem i konkurentnijem tržištu. Da bi se shvatilo na šta mislim, mora se malo poznavati aktuelno poslovanje, politika i delovanje DT-a na tržištima gde su prisutni, a to je ipak preširoka tema za ovaj blog. Prema mom skromnom poznavanju telekomunikacionih dešavanja i strategija telco-operatora u Evropi, ne vidim da Telekom Srbija može biti predmet interesovanja nemačkog telekoma - DT, verovatno nažalost. Uostalom, nije bio ni pre 3 godine, to je fakat. Žao mi je ako sam za neke ostao nedorečen, no može biti i da ne budem u pravu. Ovo je ipak samo blog za lična naklapanja. Možete ovo shvatiti i kao temu za razmišljanje – da li jeste ili nije, zašto jeste, a zašto nije itd. Ja svakako mislim da je najbolje da Telekom Srbija bude preuzet od strane nekog moćnog, ozbiljnog telco operatora (ako već tako mora, a može se probati i drugačije kad bi se htelo ili smelo).

6 коментара:

lev је рекао...

E, ali zaista si ostao nedorecen, pises jako zanimljivo, ocekivao sam bar neki "teaser".
Tipa, ako nece T-mobile, koji bi to ozbiljni operater mogao da bude - evropski operateri su vec odavno svima poznati, ne moze sad "od nekud" tek tako da se pojavi neki veliki operater, veliki su se vec uveliko rasirili po evropi i vec su podelili svoj plen, tj. svako ima neku svoju zonu u kojoj deluje i ona je manje-vise poznata.
Hocu reci sigurno nas nece kupiti O2, ili ti mislis da bas oni hoce? :) Ili si mislio da to uopste nece biti evropski operater, mada je meni to skoro pa nemoguce da ce evropski kapitalisti dozvoliti nekom africkom ili azijskom milijarderu da tek tako dodje i pokupi plen - koliko god se mi vodili onim da je ovo slobodno trziste, ipak u evropi dominiraju zapadne kompanije i da su pravila ipak napisana tako da odgovaraju kompanijama sa zapada, bar sam ja stekao takav utisak.
Hm... a Telekom Austria? Da nisi ipak mislio da ce to biti Telekom Austria?
Sta ce onda biti sa Vipom? Cak iako ga ne kupi Telekom Austria, sta ce opet biti s Vipom? Posto i sam kazes da danas mogu jedino da opstanu mobilno-fiksni operateri koji pruzaju usluge interneta pa cak i televizije. Jel to vip idalje racuna na SBB, zasto ga onda nije kupio odmah? Ili mozda puca na Orion koji je u zescem glibu i nesto nema mogucnosti (verovatno finansijske) da se iscupa. Ja kao laik ne vidim mnogo kombinacija, zato sam ocekivao vise od ovog teksta. Da mi prosiri vidike. :)

Saša Stamenković је рекао...

@Lev:
Ja sam samo hteo da napišem da smatram da DT nema računa da kupi TS.
Ko će da kupi, ako se zna da je u Srbiji sve politika, ko će ga znati?

Telekom Austria više nije onaj isti koji hteo onomad da kupi Telekom Srbija. Mislim da su oni favorit za preuzimanje Oriona. Čak sam ubeđen da će se to desiti!

Ne bih da budem pesimističan, ali pravog kupca za Telekom će teško biti. Znači, nije slučajno to da Vlada kaže "prodajemo", a nema nikog da se isprsi. Zašto je to tako - ako me Olja Bećković pozove u Utisak, ja ću rado objasniti ;).

Pozdrav tebi, Lev, hvala što čitaš a naročito veliko hvala što si napisao komentar!

lev је рекао...

Ma nista... Koliko puta meni samo dodje, ali sve kao da ne smaram :)
A za Olju, da probamo da je ubedimo nekako, ali ako te pozove, nema uvijanja, nego bas onako kako ti je opis bloga - jasno, otvoreno i bez uvijanja :)

I da, meni je prosto nemoguce da nema kupca za telekom, jedna od strateski najvaznijih firmi na balkanu po meni, takva firma po nekim prirodnim zakonima (po politickim jos vise) mora da ima kupca. Meni vise deluje kao neka taktika da mu laznom nezainteresovanoscu vestacki spuste cenu, a nasoj vlasti cak bude i opravdanje - kao, eto, niko nece da da vise od 1,5 milijardi, a nama pare trebaju bla bla, mora. A onda mislim da ce ipak to biti nemci jer mi smo u njihovoj zoni interesa, prosto mi je neverovatno da ce oni jedan od najvaznijih srpskih resursa prepustiti nekom drugom, ma koliko da nemaju para u ovom trenutku... Ali priznajem, ovo moje je samo intuitivno razmisljanje, ako ti kazes da su male sanse, ti to naravno znas bolje, kreces se medju tim ljudima, cujes informacije iz prve ruke sta ce biti, sta nece biti...

Za kraj da ti kazem jos ovo, kad sam vec tu... kontam ja da ti neces da dajes nikom informacije za dzabe (nema dzabe ni kod babe)... ali daj, ono, nemoj ni da si toliko skrt, uvek se seti opisa tvog bloga gore :) Drzi se toga :) Na kraju krajeva tih par podataka sto bi podelio sa nama ovde, to su sve fragmentalne informacije, necemo se mi leba zaraditi od toga, one nam vise dodju kao hrana za nasu radoznalost koja nam je u prirodi :)

A za Vip i Orion se slazem s tobom, cak sam spomenuo gore kao jednu od najverovatnijih kombinacija (sve ostalo bi samo zakomplikovalo trziste).

Saša Stamenković је рекао...

Hahaha... "...kreces se medju tim ljudima, cujes informacije iz prve ruke sta ce biti, sta nece biti..."

Baš me nasmeja, Lev! Da se ja među "tim" ljudima krećem ne bi ti ja ovde pisao, burazeru!
Jeste ovo u načelu zona nemačkih (tehničkih) uticaja, ali to ne mora ništa da znači, zavisi od okolnosti i trenutka.

Oko informacija za džabe - ja sam ih toliko objavio i saopštio ovde, da je neko pametan svakako mogao da iskoristi, i neka je, ako jeste! Nije uopšte suština u otkrivanju informacija. Ljudi koji kriju informacije ne pišu po blogovima. Suština je u nezavisnosti, koja objektivno ne postoji iz "razni razlozi".

Meni je izuzetno drago što je blog barem pomogao nekim studentima da urade nešto za sebe, za početak!


lev је рекао...

Nisam te skontao ovo oko nezavisnosti... A to mu dodje glavni deo posta :)

Анониман је рекао...

A, kad ce biti reci o tome zasto je Telekom povecao cenu pretplate?