16 новембар 2015

Kar bo, pa bo



Izgleda da će biti ponuda za kupovinu većinskog paketa akcija Telekoma Srbija. Najavljena je zajednička ponuda Telekoma Slovenije i investicionog fonda Apollo. Slovenci znaju oko telekomunikacija, Amerikanci imaju pare i to bi trebalo da bude dobitna kombinacija koja još treba i finansijski da zadovolji apetite većinskog vlasnika domaćeg Telekoma.

Iz slovenenačkih izvora pročitao sam da je njihova profesionalna procena vrednosti Telekoma jednaka onoj koju sam ja „amaterski“ procenio u svom, ovde pominjanom master radu. I bez due dilligence-a,  eto, ispadoh jedan od najboljih poznavalaca Telekoma i domaćih telekomunikacionih prilika.
 
Onomad kad je Telekom Austrije zvanično objavio da neće učestvovati u drugom delu tendera rekli su da su odustali zbog dve stvari: malog ARPU Telekoma i neophodnog restrukturiranja kompanije. Za ARPU se manje-više zna, to je srpska ekonomija. Ali, potrebu restrukturiranja treba shvatiti najozbiljnije, naročito u slučaju neuspeha tendera. To je besplatan, dobronameran savet dobijen od inostranog operatora koji je pre 4 godine baš želeo da kupi Telekom Srbija. Drugim rečima, oni smatraju da Telekom danas nije ono što je bio i toga treba biti svestan u svemu onome što kompaniju čeka, prodala se ili ne. A što se tiče austrijskog Telekoma sa novim bogatim meksičkim gazdom, siguran sam da će se on za godinu-dve useliti i na srpsko tržište fiksnih telekomunikacija. Prema tome, ako se Telekom ne proda, održanje status quo biće pogubno. Ako se proda, novi vlasnik će uraditi što se mora... Posla ima uglavnom, itekako! Dakle, nije pitanje prodaja ili ne, pitanje je kakva će kompanija biti Telekom Srbija za par godina i ko za to preuzima odgovornost. A srpske telekomunikacije, brine li neko o tome ozbiljno? Glava se mora izvaditi iz peska, ako već nije kasno.

1 коментар:

DING је рекао...

Nego, nešto mnogo investicionih fondova se javilo...
Ranije je uslov za tender bio da se radi o ozbiljnoj telekomunikacionoj kompaniji.
Nažalost, izgleda da je državi najvažnije da se dobije što veća cena a da je budućnost Telekoma u drugom planu.