16 децембар 2009

Prvi komercijalni LTE

Švedska TeliaSonera je zakoračila u 4G budućnost izgradnjom prve dve komercijalne LTE mreže u Oslu i Stokholmu. Švedska je, prirodno, rezervisana za Eriksonovu opremu, dok će se u Norveškoj probati Huawei oprema. Nedavno je TeliaSonera dobila 4G licencu i u Finskoj. Znači sledeći je Helsinki.
Za sada će se korisnicima nuditi samo mobilni broadband sa bitskim protokom od 20-80Mbps DL, uz korišćenje Samsungovih USB modema. Korisnici će teoretski moći da gledaju do 4 HDTV programa istovremeno. Ciljno tržište su vlasnici laptop računara. Podsećam (ili ako niste čuli do sada), voice (CS) usluga još uvek nije dostupna u LTE (ali može VoIP), a prvi LTE mobilni aparati se očekuju tek u prvoj polovini sledeće godine.
Po forumima se može pročitati da ovo zadovoljstvo u Švedskoj košta 84$ mesečno uz ograničenje od 30GB (toliki protok a ovamo ograničenje – pa ne mož’ mreža da se arči džabe, a mogu ljudi i da imaju probleme ako svi nagrnu). Možda je opravdanje to što za sada Telia u prodaji ima samo 1000 modema za dva grada. Prvi testovi pokazuju da se može ostvariti protok od 43 Mbps DL i 7 Mbps UL. LTE modem košta oko 470$, mada se uz ugovor, jeli, daje besplatno.

Sad će svi da pričaju o ovome, da čekaju Amerikance, Korejance i Japance sa svojim projektima, da prognoziraju koliko će biti LTE korisnika 2015. godine, da “lože” mobilne operatore kako već kasne, itd itd. Svako 3G čudo za tri dana, a 3G oprema nikad jeftinija. Šta im valja činiti, pitanje je sad. Ostajem dužan za priču o LTE, ali mislim da nezadrživo srljaju u 4G budućnost.

2 коментара:

Vladan је рекао...

Hvala vlasniku bloga na veoma sređenoj informaciji.
Kad to pogleda čovek iz ove zičane perspektive drugi operateri bi već trebalo polako da pakuju kofer, rasprodaju ako mogu svoj biznis još nekom lakovernom i da traže druge poslove. Mora da ima neka kvaka !
Ta neverovatna lakoća mobilnosti za servis po jednom pojedincu (kojih uzgred ima najmanje 4 puta više nego familija kao tradicionalnom korinsiku žičanih tehnologija) je dobitna kombinacija kada tehnologija i tržište obore cene. Tradicionalni voice je to već dobro osetio sada je u akciji Internet servis a na red se sprema video.
Mogu da primetim samo par malih začkoljica:
- Zarada na Internetu ni izbliza nije kao ona na voice-u !
- Troškovi na pristupnoj mreži i backholu su malo mnogo veći !
Na stranu razloga za su dve druge:
- mobile provajder nema gde dalje da proširi prihod nego na Internet servisu
- akumuliralo se mnogo para od voice-a da se može ići i u veći rizik.

Za one koji su taman uložili u novi investicioni ciklus i napali sa 3G mrežom i servisima treba znati da ni tu još nisu isplatili investiciju a nova tehnologija u vidu 4G im se već nameće kao nova investicija koju ne smeju propustiti - nemoguća misija za male igrače.
Ipak masovno je to tržište koje vremenom obara troškove, mami korisnike.
Jedino utešno po žičane mogu da preptostavim je da će oni morati uvek da idu jednom nulom više u brojkama ispred mogućnosti mobilne tehnologije i da se nadaju da će tamo gde su prisutni biti barem prvi triple play izbor a da se bez mobilnog pristupa neće moći kao uvek alternative kada si pokretan. Dakle i jedno i drugo ali za bogate !

Mr D је рекао...

Posle svih pomeranja rokova, red je da LTE najzad zaživi. Ipak bih (sitničavo) prokomentarisao rečenicu: "Švedska je, prirodno, rezervisana za Eriksonovu opremu".

Ovo "prirodno" je ipak daleko od istine, jer je pre 3-4 dana Huawei ušao duboko u Švedsku i pobedio Ericsson na domaćem terenu i to u tehnologiji koju je Ericsson dobrim delom i osmislio.

Ova vest se nalazi u nastavku:

Chinese firm beats Ericsson to 4G deal
Published: 18 Dec 09 13:12 CET
Online: http://www.thelocal.se/23926/20091218/

Ericsson's Chinese competitor Huawei has made deep inroads into the Swedish company's home turf after securing a deal to deliver a major 4G network in Sweden.

Telecom operators Telenor and Tele2's joint venture Net4mobility has selected Huawei to roll out its new high speed network. Both Tele2 and Telenor said they were won over by Huawei's competitive prices.

"It has been a long procurement process in which we discussed both technology and price before settling on Huawei," Tele 2 Sweden CEO Niclas Palmstierna told the TT news agency.

"All actors in this process are strong on technology and have comparable offers. But we opted for Huawei because they met with all of our important parameters," he added.

Net4mobility aims for its high speed 4G mobile network to be available to 99 percent of the population by 2013, with work on the project set to start next year in the major Swedish cities.

Ericsson said it regretted the decision not going its way.

"We went as low as we possibly could in price during the negotiations but it wasn't enough," said Mikael Bäckström, head of Ericsson in the Nordic and Baltic regions, in a statement.



Ovo takođe može da bude i uvod u diskusiju o budućnosti tradicionalnih (EU, US, Japan) ili brzorastućih Kinskih proizvođača telekomunikacione opreme, i o tome ko će pobediti u ovom ratu divova. Ili tačnije, ko će preživeti a ko će biti kupljen...