16 јун 2010

Zaštita konkurencije

France Telecom je konačno, posle 10 godina od liberalizacije tržišta telekomunikacija, od ARCEP-a (francuski RATEL) dobio zeleno svetlo da može da nudi i prodaje 4-Play pakete usluga (fiksni i mobilni telefon, internet, TV). To se zove zaštita konkurencije i telekomunikacioni regulator se svakako bavi i time (podsećanje). Ovo treba da zapamte svi oni koji misle da neki tj. dominantni operator može da radi šta hoće i šta mu padne na pamet na tržištu i da liberalizacija ne znači i nije anarhija i samovolja! Za razliku od Gorštaka, moto regulatora tržišta je : “Ne može biti samo jedan!”

Odluke regulatora se ne donose slučajno. Od leta 2009. France Telecom beleži loše rezultate u broadband biznisu. Za razliku od prošle godine kada su beležili 40% učešća u prodaji novih ADSL-ova u Francuskoj, ovog proleća FT ima svega 14% od ukupno novoprodatih ADSL priključaka. Zbog toga su nedavno morali i da smanje cene svojih osnovnih 3-Play paketa (da privuku korisnike), a i ARCEP je malo pomogao ovom svojom odlukom da vrate deo izgubljenog prihoda. Dakle, procena regulatora je da vezana prodaja fiksnih i mobilnih priključaka sada neće nefer i diskriminatorski uticati na francusko telekomunikaciono tržište i suživot operatora. Neću da pominjem da je ARCEP početkom ove decenije kažnjavao kartelski sporazum mobilnih operatora oko cena i sprečavao “dranje” građana Francuske (znači može i to da radi).

U Francuskoj trenutno samo dva operatora nude 4-Play pakete (Vivendi SFR i Bouygues Telecom), a FT će početi od avgusta. Osnovni 3-Play paket FT (koji obuhvata i 1 sat besplatnih razgovora sa mobilnom) mesečno košta 34,90 €, što je opet skuplje od konkurenata (Iliad, SFR) kod kojih košta oko 30€. Bouygues Telecom ima ponudu za 4-Play počev od 45€. Namerno vam neću reći šta se dobija za te pare, jer je kod nas ionako sve jeftinije. Ko drukčije kaže, kleveće i laže! Ovo bi ipak za mnoge moglo da se nazove kao lekcija koju treba naučiti i gradivo koje treba usvojiti.

Нема коментара: