28 мај 2010

Etar za budućnost

Aukcija za 4G spektar u Nemačkoj je završena. Epilog je da država nije dobila onoliko para koliko je očekivala, već “samo” 4,38 mlrd €. Vidite da se svaka država nada da mož’ da dobije više, što bi srpska država bila izuzetak? A zašto samo? Deset godina ranije, aukcija za 3G spektar donela je nemačkoj državi čak 50 mlrd €, pa su sad očekivali bar negde 6-8 mlrd po prognozi renomiranog KPMG-a. Ja bih ipak rekao da su se, s obzirom na situaciju i iskustvo sa 3G, “dobro udali”. Usput, dobro je što su dali referencu ostalim zemljama koje treba da sprovedu sličnu aukciju za vazduh od koga MNO tek treba da zarade nešto.

A ko je dobio frekvencije? Vodafone (kupio 12 blokova za 1,42 mlrd €), Telefonica O2 (11 blokova za 1,38 mlrd €) i Deutsche Telekom (10 blokova za 1,3 mlrd €). Gubitnik na aukciji je samo KPN-ov E-Plus koji je ponudio svega 284 miliona € za 8 blokova. Svi dobitnici već posluju kao MNO u Nemačkoj, nije bilo novih interesenata. Tender je bio tehnološki neutralan (LTE ili WiMAX, šta ko bude izabrao), a obaveza operatora je da najpre pokriju 90% ruralnih i manje naseljenih mesta, pa da tek onda pređu na velike gradove. Ovim nemačka država podstiče svoj ravnomeran ekonomski razvoj, što će joj doneti još više koristi. Slobodan spektar za 4G je dobit od digitalne dividende (prelaz sa analogne na digitalnu TV), pa sračunajte kad se kod nas može očekivati slična aukcija.

To što veliki operatori opet „luduju s parama” i kupuju vazduh, ne znam kol’ko je pametno, ali to su ta strateška ulaganja na velikim i razvijenim tržištima. Prepoznali su, dakle, da je rast i razvoj mobilnog interneta uslov za njihov dalji rast i profit. Još samo da se potrebe korisnika usaglase sa tim i biće (povratka) para. Posle ovoga neka neko kaže da DT nema da plati više od “tričavih” XY miliona € (nisam stavio cifru da ne bi možda oborio vrednost, jer samo da znate da i neki Nemci i Englezi čitaju ovaj blog, Google translator i te fore, al’ znam ja da su sve to imperijalistički špijuni, bre ;-).) Nemojte se jediti što naši malo kasne u prodaji "vazduha", a dobro bi nam došla takva finansijska injekcija. Još uvek dobro žive od prodaje magle.

Нема коментара: