11 мај 2010

FTTH solo insieme

U Italiji su se tri alternativna operatora, servis-provajdera i konkurenta Fastweb, Vodafone i Wind dogovorili o zajedničkm projektu izgradnje nacionalne optičke mreže u Italiji. Prvi njihov FTTH probni projekat sa optičkom mrežom otvorenog pristupa (open-access) biće završen do jula u jednom rimskom distiktu za 7.000 domaćinstava. Ovaj pilot projekat treba da pokaže efikasnost infrastrukture otvorenog pristupa i privuče investitore za dalja ulaganja širom Italije.

Plan je da se u narednih 5 godina, uz ukupna ulaganja od oko 2,5 mlrd €, pokrije 15 najvećih italajinskih gradova (sa ukupno oko 10 miliona stanovnika). U drugoj fazi se planira proširenje na sve gradove sa preko 20.000 stanovnika, što će dodatno koštati još 8,5 mlrd €. Time će se dostići pokrivenost populacije (za FTTH p2p) od oko 50%. Projekat je otvoren za apsolutno sve investitore, pa i za Telekom Italia - mogu slobodno da se priključe. Bolje da i oni daju po malo para, nego ova trojka sve pare. Korišćenje mreže biće moguće za sve pod istim i nediskriminatorskim uslovima. Koja vajda od prazne i neiskorišćene mreže!

Da rezimiramo:

- Nijedan operator sam ne može da napravi boom u uvođenju modernih tehnologija - niti za to ima novaca, niti to u razumnom roku može sam da uradi. Nužna su zajednička ulaganja i deljenje troškova.

- Iluzorno je svim korisnicima obezbediti optički pristup, ali je najisplativije krenuti od gušće naseljenih oblasti tj. gradova (uostalom to rade i CATV operatori). U tom smislu, iluzorno je i svima obezbediti sve usluge (a da ne bankrotirate). Treba ostaviti nešto i druge operatorčiće i druge tehnologije.

- I infrastruktura može biti “servis” na kome se zarađuje,

- Ne možete se večno „tući” sa konkurentima, ponekad je bolje podeliti „plen” i ne rasipati “snagu”.

Rimsko carstvo je imalo svoj procvat i svoj kraj! Talijani su nešto naučili iz istorije.

Нема коментара: