27 мај 2010

I na nebu i na zemlji...

...a sutra, prekosutra, možda i u vašim domovima. Ne, nije marka televizora već Prvi srpski alternativni operator, ORION TELEKOM, koji je danas svečano promovisan. Gledajući večeras dnevnik na B92 info kanalu, videh neka poznata lica i uživo čuh, gle simbolike, gospodina Đinovića i gospodina Milivojevića. A simbolika je, pogodićete, Otpor, ali bez stisnute pesnice i bez onog "gotov je!". Nigde doduše nije pisalo ni "Do sada smo vas samo gledali".

Ime novog operatora je izabrano vrlo kreativno (pohvaljujem ideju!), a tri "kraljevske" zvezde u ovom Orionu su Media Works, Neobee Net i Sezam Pro. Verovatno im je i želja da vidljivost ovog Oriona bude slična nebeskom Orionu. Tek da spomenem da kod nas zvezde u Orionu zovu Kosači.

Nagovešten je početak pravog rada, promovisana nada za dvojnike i sve koji su do sada bili telekomunikaciono uskraćeni. Uspeh će, po mojoj proceni, više zavisiti od komercijalnog dela firme nego od tehničkog, s tim da komercijalni deo – što više zna o uslugama koje se nude, to bolje. Tržištem i njegovim potrebama se inženjeri, po pravilu i uglavnom, loše bave. No zato će inženjeri svakako napraviti ono što komercijalistima treba, a valjda i korisnicima.

Dakle, prvi alternativni i to treba zapamtiti. Naravno da im želim uspeha u poslu, jer to je dobro za struku, dobro za državu i dobro za korisnike telekomunikacionih usluga. Dobro će biti i za velike, da znaju da neko može da im okrnji deo kolača. U buduće ništa neće biti kao pre. I kao što je na nebu puno zvezda i sazvežđa, nadajmo se da se u Srbiji pojaviti još telekomunikacionih Oriona. Da ne pita grupa profesora za koga da školujemo inženjere... I da ne čekaju nadležni da padne (telekomunikacioni) mrak, da bi opet videli neki Orion.

5 коментара:

DING је рекао...

Dočekasmo i ovo...

Pridružujem se čestitkama!

Koliko je ovo značajno možemo videti i po tome što je "veliki" Telekom pokušao sa uvođenjem usluge "fiksni telefon preko mobilne mreže" prema kojoj "korisnik kupuje telefonski aparat u koji se stavlja SIM kartica a cena uvođenja priključka, pretplata i cene poziva su iste kao u fiksnoj". Dakle, želeli su da daju ljudima mobilne telefone a da tarifiraju kao fiksne i time "pojedu" tržište za nove operatore.
Kad ne lezi vraže, Ratel se usudio i zabranio pružanje ove usluge pod pretnjom prinudnog izvršenja. Priča će se verovatno nastaviti pred Upravnim sudom...

A što se imena Orion Telekom tiče, ako su već želeli da uzmu Fordov tip automobila za ime bolje bi im zvučalo Fiesta Telekom više je onako user friendly, ili Mustang Telekom baš zvuči moćno :-)

Mr D је рекао...

Ovo je veoma dobro za sve nas: za državu, za korisnike, za struku!
Voleo bih da bude što više ovakvih događaja.

Inače, bilo je čak i simpatično kada je predstavnik Ministarstva u svom govoru rekao da je ovo istorijski trenutak uvođenja konkurencije u telekomunikacijama, i čestitao TELENORU na tome. Naravno, reakcija publike je bila takva da se odmah ispravio, ali je kiseli ukus ostao. Interesantan lapsus... ako je lapsus...

Saša Stamenković је рекао...

@ Mr D:
Hvala na istomišljenju!
Ako si bio prisutan na događaju, daj još neku pikanteriju. Ko je sve bio itd.

Mr D је рекао...

Saša,

Pravih skandala više nije bilo, sem što je bilo skandalozno toplo... i dobro, što su neki pali sa terase kada je pukla staklena ograda...
Što se tiče prisutnih u Novaku sinoć, pa rekao bih da su tu bili svi značajni. Ja sam bio zauzet (zlo)upotrebom ove prilike da bih završio neke poslove, ali ipak sam primetio da su bili prisutni:
- izvori finansiranja (EBRD)
- domaćini, naravno (iz svih firmi, ali najviše iz Media Worksa)
- država: Ratel na najvišem nivou, Ministarstvo na nivou zamenika ministra
- patneri/konkurenti:
1. Telekom na najvišem nivou Radujko, Vlada L, direktori direkcija (Ranko iz Strategije npr.), veleprodaja
2. Vip na najvišem nivou (Parun)
3. Telenor, uglavnom veleprodaja, ili ja nisam primetio
- druge velike zverke u telekomunikacijama: posebno Konsing (gen i tehnički direktor Beogradske firme, i 3 direktora sektora)
- isporučioci SW i HW, uglavnom na nivou višeg menadžmenta: Microsoft Srbija (Zoran), Enel PS, ZIS, Loga... interesantno je da nisam primetio nikoga iz Huawei-a
- mali internet provajderi
- predstavnici firmi koji su korisnici usluga Media Worksa

Naravno, sigurno je dosta onih koje ne poznajem, ili ih nisam primetio. Ipak, mislim da sam najvažnije nabrojao.

Saša Stamenković је рекао...

@Mr D:

Hvala na popisu! Odlično!

Da pogađam ko je uhvatio bidermajer?

Nadam se da si "uglavio" poslove ;)