19 јануар 2011

Igre oko tendera

Neki igrači koji su u priči oko kupovine Telekoma, trenutno su veoma zauzeti međusobnim aranžmanima. VimpelCom je odavno voljan da pomogne gazdi Sawirisu i kupi 100% akcija Wind Telecomunikazione i 51% Orascoma za celih 6,5 mlrd $. Time bi VimpelCom na velika vrata ušao na razvijeno telekomunikaciono tržište Italije. Priča bi već odavno bila završena da se tome ne protivi najveći akcionar VimpelComa, Telenor. Telenor misli da to nije strateški dobar posao i da je cena prevelika. Ruski akcionar VimpelComa, Altimo (Alfa Grupa), nastavio je sa osmišljavanjem nove ponude i pre par dana za pomenuto vlasništvo ponudili su 20% novih akcija VimpelComa dionica u vrednosti od 5 mlrd $ i 1,5 mlrd $ u kešu. Telenor je opet protiv, iako samo Wind u Italiji ima: prihod od 5,7 mlrd €, 19 miliona mobilnih ptp, 2,8 miliona fiksnih ptp i 1,6 miliona broadband ptp, neto dobit od oko 310 miliona € 2009. godine, ali i 8,5 mlrd duga. Italijansko telekomunikaciono tržište je četvrto u Evropi po prihodima. Njihov ARPU neću ni da pominjem. Zašto Telenor smatra da je to loš posao? Ja sam malo analizirao i stvari mi se ovako čine: Telenor sada ima 40% glasova u skupštini akcionara VimpelComa, a Altimo ima oko 31%. Sa dodatnim, novim akcijama Wind preuzima 20% glasova, Altimo zadržava 30%, a Telenor pada na oko 27% glasova. Znači, Telenorov uticaj u VimpelComa bi opao, a Rusi bi preuzeli primat i konačno zaigrali van granica ZND. Sa druge strane, neki su i problemi oko Orascomovog ogranka u Alžiru koji može da bude nacionalizovan. Jedno je sigurno, Telenor ne pristaje da u VimpelComu ima drugorazrednu ulogu.

S obzirom na ovu priču zaključujem da Weather investments (sada Wind Telecom) i VimpelCom samo formalno figurišu kao kandidati za kupovinu Telekoma Srbija. Da li će Srbija pustiti gospodina Slima da iz trećeg puta uđe na tržište Evrope – to su već državna i diplomatska pitanja na putu ka EU. Još jedna stvar: pogledajte cifre koje se ovde pominju, ne samo pare nego i kapacitete italijanskog operatora. Nekako je, čini se, jasnije zašto je produžen rok za tender domaćeg operatora, cifra je ozbiljna!

Danas je i ministarka objasnila da je odlaganje roka za mesec dana (dakle, ne do 31. marta! – može li se u ovoj zemlji nešto uopšte znati šta je i kako je) posledica olakog shvatanja obaveza srpske strane. Nismo obezbedili neku dokumantaciju. I niko, baš niko nije tražio produženje roka. Kakve laži, kakva neozbiljnost i sramota! To su ljudi koji vode državne poslove. Dobro je što Jasna bar malo pere savest. Onomad je navodno rekla da Vimpelcom nije ni otkupio dokumentaciju, šta je onda tu istina? Kažu da onaj ko objavi nešto loše po pitanju prodaje Telekoma radi protiv interesa države. Infantilno, naivno i jadno mišljenje. Prevara nam je ušla u krv, a to nije dobro. Kriju se informacije. Kao da će oni tamo preko da se zalete i jedva čekaju da «pljunu» milijardu-dve. Svi oni mere i računaju tri puta, proveravaju, računaju i sigurno se sećaju ruskog ulaska u NIS. Nažalost, nismo mi najpametniji, a «kapitalisti» nisu nimalo naivni. Ako nešto i bude prikriveno, to je rizik posla, ali ko će post festum platiti ceh tog rizika? Može da se priča i piše po želji, ozbiljnom poslu se uvek pristupa ozbiljno.

2 коментара:

SLWM је рекао...

Slabo racunanje, a i novi odnosi akcionara Vimpelkoma vec su objavljeni na sajtu (jos 17.1.) jer je dil zakljucen: Altimo drzi 31% glasova sa 31,4% akcija, Wind drzi 30,6% glasova sa 20% akcija a Telenor drzi 25% glasova sa 31,7% akcija. Lepo se vidi ko ima najmanje glasova u UO sa najvise akcija.

http://www.vimpelcom.com/news/press.wbp

Saša Stamenković је рекао...

@SLWM:
Neka bude slabo računanje, ali dil NIJE zaključen i još nije sve gotovo.

Ova opaska (još 17.1.) je nebitna za priču, jer ova priča traje od jeseni prošle godine, a i nije mi cilj da "trčim" za datumima. Ja sam ovo komentarisao u svetlu uticaja na prodaju Telekoma.

Što se računice tiče, suština ostaje ista - Telenor od najvećeg postaje manje značajan akcionar i gubi presudan uticaj u VimpelComu.