25 јануар 2011

Bolje vrabac za stotku

Kandidati za kupovinu srpskog Telekoma malo gledaju i „preko plota“. Telekom Austria namerava da kupi hrvatski Metronet za oko 100 miliona €.

Metronet je drugi po veličini (i po prihodu i po broju korisnika) fiksni operator u Hrvatskoj. Primarno je orijentisan ka poslovnim korisnicima, ali nudi usluge i za rezidencijalne korisnike. Ima sopstvenu FTTH mrežu do oko 20.000 domaćinstava. Pored broadbanda nudi i IPTV i ima uslove za dostupnost u oko 420.000 domaćinstava odnosno kućanstava u Hrvatskoj posredstvom LLU (razdvojene lokalne petlje), što predstavlja oko 23% tržišta. Metronet danas nudi Triple play paket za 150 kuna (oko 19€). O cenama kao i o ukusima neću raspravljati, ali znam šta je lepo i šta je pristojno, kao što verujem da zna i većina mojih čitalaca.

Iako Metronet beleži gubitak u bilansu stanja, operativna dobit im je u znatnom porastu. Posle 5 godina postojanja, firma je uspostavila mrežu i ima dobre uslove za dalji rast prihoda i povećanje baze korisnika. Uz novog vlasnika otvara se prilika za poboljšanje ponude u smislu atraktivnih fiksno-mobilnih paketa, smanjenja troškova poslovanja, povoljnije nabavke terminalne opreme. Znači, sad kad je najteži deo posla završen pojavljuje se moćni i imućniji gazda koji zna kako treba dalje i može da ubrza korak ka napredovanju firme. To je tak normalno, ne?

Samo naivni kod nas misle da bi neko kupio propale i neperspektivne firme, pa takve nude na prodaju. Propale odnosno upropaštene firme prodaju samo tri faktora: lokacija, lokacija i lokacija. Sve ostalo je lako i ide (kao) podmazano. Dakle, samo za uspešne firme (firme koje imaju tržište) možete naći dobrog kupca, ako ne zacepite cenu.

Nesumnjivo za mene jeste da je strategija Telekoma Austria ispravna. Nagovestio sam to u mom članku ovde – mora doći do ukrupnjavanja telekomunikacione scene. Ako se Telekom Austria odlučio za ovaj korak za „svega“ 100 miliona €, hoćemo li ih videti kao velike ponuđače u Srbiji?

4 коментара:

DING је рекао...

Meni će posebno zanimljiva biti priča kada kod nas dođe na red prodaja SjBBa. Jes da umesto moderne FTTH mreže na mnogim mestima još uvek imaju, plod domaće pameti i tehnologije, tzv. krov to krov network i da su suočeni sa velikim brojem divlje priključenih korisnika (u Srbiji poznato kao cable share). Međutim, posle 1.1.2012. kada ponude triple play biće itekako ozbiljan igrač (ko kaže da to nisu i sad?). Verujem da će to i biti trenutak kada će potražiti đuvegiju...

Saša Stamenković је рекао...

@DING:

Uf, pade mi kamen sa srca kad sam video da si opet na blogu! Baš sam se uplašio što te nema.

Potpuno se slažem, a i ranije sam to ovde negde napisao, da će glavna udavača kod nas biti SBB. Taj ko kupi moće će nešto da pomrsi Telekomu. Pre svega zbog ozbiljnog CTV biznisa. Ne znam zašto SBB do sada nije više "eskalirao", mora da ima nešto što ne znam odnosno neka "politika" je umešana sigurno. Mada samozadovoljstvo nije dobro, a mnogi su, kako mi se čini, na tom nebu.

Ima ovde prostora za mnogo ideja, ali nema ništa džabe, pa ko voli i ko čita ove redove... ;)

Ding, dobro se vratio među komentatore!

Vladan је рекао...

Metronet je bio više godina udavača, naravno neuspešno jer je reč o firmi koja se preinvestirala i prezadužila i nisu se do dana današnjeg oporavili, tako da dok ne vidim objavljeni rezultat (poptisano ili odobreno spajanje...) ništa ne verujem. Ima logike za Telekom Austrija u ovakovm kolaču ali na drešenje kese prvenstveno utiče sopstvena finansijska sposobnost pa tek onda potencijal.
Nije tajna da investicioni fondovi nisu dugovečni vlasnici firmi pa je time SBB svakako udavača sa gotovo unapred definisanom projekcijom. Da nije bilo krize ona bi se već prodavala ali reč je o berzanskim kretanjima koje utiču na nivo cena (multiplikatora dobiti) koje se daju u ponudi i to se tek polako oprovalja (više ima nagoveštaja nego se oporavlja). Zbog toga je vlasnik izašao sa dodatnim akvizicijama u regionu pa tu firmu sada treba posmatrati regionalno. Kako su tu u toku još neke akvizicije mislim da je to sve pomalo odloženo.
Šta si mislio Sale pod "eskalirao" ?

Saša Stamenković је рекао...

@Vladan:

Sve je tačno, ja sam i napisao da Metronet ima negativan bilans stanja i rekao da je cena SVEGA 100 miliona, a Austrijanci to ladno mogu da plate.

"Eskalirao" - upotrebljeno u značenju agresivnije i mnogo više ušao na tržište, čak i kupovinom pojedinih gradskih CATV operatora.
Mislim da je pre nekog vremena SBB malo utihnuo, pa sad opet vidim promocije novih biznis servisa. Mada, nemam ja baš dobar pregled situacije i dovoljno informacija za čvršće konstatacije. Ovo je samo moj utisak.
Evo i sad mi se čini, recimo, da je Orion malo "u zimskom snu", iako zima i nije neko doba za bežičnjake. Da ne bude da Telekom ostavljam bez komentara - dovoljno je što nema nijedne informacije o poslovanju i poslovnim rezultatima u prošloj godini. Možda namerno, zbog protivnika prodaje.