13 јануар 2011

Optika na sporednom koloseku

Srpska državna preduzeća, PTT i Železnice, potpisala ugovor o zajedničkoj (bratstvo i jedinstvo) izgradnji optičkih kablova unakrs zemlje Srbije, od Subotice do Preševa i od Šida do Dimitrovgrada. Posao treba da se završi za 3 godine i koštaće ukupno oko 24,3 miliona € za oko 2000 km optike. Dobro, 20 ili 25 miliona nije ni bitno, pare su ionako državne.

Na istom potezu optiku je već izgradilo preduzeće Nuba Invest, sad polaže Telenor, načuo sam da će i SBB da gradi. Telekom već ima optiku na ovim deonicama, a i mnogo šire i naokolo. PTT i ŽS će, osim za svoje nevelike potrebe, infrastrukturu iznajmljivati zainteresovanim korisnicima i deliće “zaradu” na ravne časti. Iznajmljivanjem će se baviti recimo i Nuba kojoj je to otprilike primarna delatnost (gradili su da bi iznajmljivali). Telekom sa svojim svakojakim kapacitetima sigurno neće gledati kako drugi prave tranzitni biznis, zato me živo interesuje gde su pomenuti partneri videli isplativost ove, da ne kažem kakve, ideje. Da ne zaboravim da vrlo bogatu, ali još „nerazrađenu” optičku infrastrukturu ima i EPS, koji je takođe državno preduzeće.

Da radost sporazuma bude veća, svečanost potpisivanja ugovora uveličala je i ministarka za TID i “kazala da je projekat značajan jer su dva javna preduzeća shvatila značaj informacionih tehnologija, a na ovaj način će se, prema njenim rečima, podići kvalitet, bezbednost i omogućiti veća konkurentnost privrede i kvalitetniji život građana” (citat sa sajta B92).

JaoooooooO! Koji crni kvalitetniji život građana od ovoga? Ne mogu da verujem da gospođica misli da je ovo dobar i isplativ državni projekat!? Šta li rade ljudi koji u ime naroda sede u upravnim odborima ovih preduzeća? Imaju li nadležni ministri neku ulogu u svemu ovome? Ljudi, aman-zaman, kome će ovo da treba?! Ima li bar malo zdrave pameti i logike i domaćinskog gledanja na ovo malo što je preostalo ovom narodu? Eeee, zemljo Srbijo i demokratska vladavino...

4 коментара:

Vladimir Ž је рекао...

Ja zaista ne razumem poentu.

Jedina ideja koja mi pada na pamet je da se ovo radi kako bi država i nakon prodaje Telekoma imala izgrađenu optiku širom zemlje.

Nisam neki stručnjak, već student, pa nemojte da mi zamerite ako je moje razmišljanje pogrešno.

Saša Stamenković је рекао...

Vladimire,

ja sam i napisao da država već ima optiku preko EPS-a.
Drugo, Telekom i kad se proda, neće novi gazda odneti optičke kablove i sisteme prenosa i čuda. Pustiće da ih i drugi koriste, a on će da zarađuje od iznajmljivanja.

Tri godine za koje ovi planiraju da završe mrežu (ako bude za tri!) je mnogo dug period u telekomunikacijama. Dotle će svi koje sam pobrojao da pokupe "kajmak".

Vladan је рекао...

Pa barem godinu dana već traju ti pregovori ove dve firme kako će da grade tu optiku pa tako "brzo" će da bude i realizacija.
Barem pre tri godine sam lično bio u železnicama Srbije na sličnim pregovorima (druga postava i drugi zainteresovani) i tada je bilo posle nekoliko meseci rezultat, mi će mo sami da gradimo jer znamo i možemo. I tako su i do sada i izgradili - 0km
Ta optika niz prugu je potrebna fakat železnici za njene signalne i ostale stanične potrebe i mnoge su železnice u Evropi to iskoristile za partnerstvo ili veleprodaju ISP-ovima ali ovde se mnogo kasnilo i u suštini neće doneti neki telco rezultat kada jednog dana bude izgrađena, pogotovu kada se vidi postojeća aktivna mreža pruga, gde sve ide.

Saša Stamenković је рекао...

Nesumnjivo je da je Železnicama Srbije potrebna optika duž pruga, ne znam šta su čekali do sada. Mislim da je to posledica nedostatka znanja i nemanja vizije, kao rezultat dugogodišnjeg partijskog rukovođenja firmom. Daj Bože, da ih pored onakvih lokomotiva, vagona i pruga, optika izvuče ka progresu.
Ne bih da slutim na osnovu toga što je direktor PTT-a - Ćira.