19 јануар 2011

Sloboda mišljenja kao izbor

U nedelju na B-92 u emisiji kod Jugoslava Ćosića, direktor Centra za slobodno tržište i jedan od mojih omiljenih ekonomista Miroslav Prokopijević reče otprilike da je prodaja Telekoma je dobra za kompaniju Telekom, ali loša za državu jer se lišava jedne profitabilne kompanije radi namirivanja gubitaša i održanja socijalnog mira. Dobro je što svi znamo da će država da „ulupa“ pare dobijene od Telekoma. Da li je to dovoljno utešno za sve koji su ubeđeni ili slute da će tako biti?

Ja sam se, moram da priznam, prilično iznenadio (ako sam dobro protumačio Miroslavov stav). Prokopijevića inače volim i da čitam i da slušam i za to koristim svaku priliku (kao i profesora Zeca). Neverovatno mi je bilo da neko ko je „zadužen“ za slobodno tržište i kune se u njega, kaže da je prodaja kompanije koja ima monopolski položaj loša za državu. Verujem da je on u stvari mislio da vlast u suštini ostaje bez džepa u koji je mogla kad god treba da „brkne“ i da TO za njih nije dobro. Ali država nije samo vlast, država je i narod, to su korisnici telekomunikacionih usluga. Bez razvijenih telekomunikacija nema ni razvijene države, a bez slobode izbora nema ni slobode ni tržišta. To Miroslav zna mnogo bolje od mene, a za ovo što sam probao da ga branim, mogao bi recimo da mi pokloni višak svoje „Slobode izbora“. Fridmana imam.
Ima li ekonomista koji čitaju ovaj blog?

6 коментара:

Анониман је рекао...

Ja sam isto bio iznenadjen, ali sam to "drzava" protumacio kao "vlast".

Vladimir Ž је рекао...

Lepo je što pišete o ovome, ali bih iskreno više voleo da čitam o nekim stručnim stvarima iz oblasti telekomunikacija.

Dobri su Vam ovi tekstovi - ljudi su upućeniji oko prodaje Telekoma, šta valja a šta ne, ali iskreno više volim Vaše tekstove o optičkim mrežama, o LTE...

Ne znači da svi misle isto, ali htedoh da Vam dam feedback bar što se mene tiče.

Puno pozdrava,
Vladimir

Dejan је рекао...

Takodje! Vrlo su mi zanimljivi Vaši tekstovi o LTE-u, NGN-u, all-IP mrežama i situaciji na našem tržištu o primeni ovih i ostalih tehnologija.

Pozdrav,
Dejan

Saša Stamenković је рекао...

@Vladimir i Dejan:

Hvala na podršci!

Slažem se da treba da se manemo politike, a prodaja telekoma spada u taj resor. Sa druge strane, bitna je itekako za dalji razvoj telekomunikacija u Srbiji.

Obećavam da nastavljamo sa stručnim tekstovima o, što bi rekli, state-of-the-art tehnologijama u telekomunikacijama.

Živeli Vi meni i hvala što čitate ovo što pišem.

Анониман је рекао...

Telenor je drzavana kompanija pa raste i sve je bogatija.Problem je sto tamo nije na vlasti mafija i sto postoji jaka drzava.Ovde je mafija( politicke stranke) uzurpirala sve resurse zarad svog opstanka.

Sneška је рекао...

Sale i meni se više svidja kada se čitaoci predstave, mislim da ako imaš petlje da napišeš neki svoj stav onda ga i potpiši.
Što se tiče pitanja da li ima ekonomista koji čitaju ovaj blog, naravno da ima.:)
Naravno da me interesuju i teme vezane za oblast telekomunikacija, za razvoj itd. ali s mog aspekta, džabe razvoj, džabe sve, ako nemaš gde da plasiraš (ako narod nema para da plati.....) Što se tiče emisije kod Ćosića, mislim da si odlično protumačio, nisam ni sumnjala.
I samo da dodam na tvoju rečenicu "Ali država nije samo vlast, država je i narod", Sale, država i postoji da bi brinula o svom narodu, to je funkcija države!
Samo ti piši demantuj vreme iz one Andrićeve, a ti znaš koje.