14 јануар 2011

Solčence presoleno

Sledi jedna mnogo ozbiljna i duboko smislena priča, zato uključite moždane vijuge na trojku. Nadzorni odbor Telekoma Slovenije utvrdio je da je njihova kompanija svoje širenje na Makedoniju i Kosovo opako platila i preplatila! Naime, Telekom Slovenije je pre dve godine od grčkog OTE-a, u nadmetanju sa Turkcell-om, kupio makedonskog mobilnog operatora Cosmofon (danas ONE) za 190 miliona €. Pre 3 godine kupili su kosovskog mobilnog operatora IPKO Net za ukupno 195 miliona €. Nadavno je revizijom utvrđeno je da je aktuelna tržišna vrednost ovih kompanija mnogo manja (danas ukupno vrede “svega” 190 milona €) i da je uticala na smanjenje tržišne vrednosti akcija Telekom Slovenija Grupe za petinu (21%)!

Grubo rečeno, sve ovo znači da su IPKO i ONE preplaćeni za čitavih 200 miliona €! Drugačije rečeno, kupac je napravio pogrešnu procenu isplativosti kupovine i budućeg biznisa.
Da bi se sanirali gubici i ostvarila zacrtana dobit od 28 miliona € za 2011. na nivou Telekom Slovenija Grupe, u pomenutim kompanijama na Kosovu i u Makedoniji i još ponegde u njihovoj Grupi, mora doći do povećanog kresanja svih troškova, restrukturiranja preduzeća i smanjenja troškova zaposlenih.

Ne znam zašto sam vam ovo ispričao, ali nekome može da koristi – možda da napravi neke paralele ili raspusti malo maštu. Ali, hoću da kažem da su ovi Slovenci stvarno bili i ostali stipse, jer šta je 200 miliona evrića, to nije ni videlo preplaćivanje. Nemaju oni relaciju šta je to preplaćivanje! A to što su “trkeljisali” šta je radilo bivše rukovodstvo firme, to isto nije drugarski i politički korektno. Dobro je što su se otcepili od nas, jer oni su i onomad rekli da ne treba da se nosi štafeta, pa smo mi malo teže ali ipak prihvatili. Mogu da dolaze kod nas da slave Novu godinu, turizam i to, al’ da nam prenose neke njihove vaninstitucionalne (tj. nekafanske) poslovne običaje – to neće da prihvatimo sad kad smo još malo pa na evropskom putu, na kome bi nam baš “leglo” neko ovakvo preplaćivanje. Ne bismo ni primetili.

4 коментара:

Sneška је рекао...

potpuno si otkačen (smatraj pozitivno)

Saša Stamenković је рекао...

Hvala, Sneška!

Umem i bolje, kad bi se otkačio skroz ;).

Vladan је рекао...

Pa otprilike toliko je i Telekom RS bio preplaćen a zajedničko im je i da su to te godine velikih i alavih ambicija u celom poslovnom svetu baziranim na kontinualnom veštačkom rastu berzi i berzanskih vrednosti.
E sad to što je otprilike tolika cifra i za naš Telekom veća od procenjenog na tekućčem tenderu to je čista slučajnost. Prosto prva okrugla veća cifra koja zvuči je bila 1,4.

Videćemo, čuda su moguća

Saša Stamenković је рекао...

@Vladan:

Nije isto kad na male cifre cifre preplatiš 200 milja i kad na veliku cifru uradiš isto.
Ne sumnjam da će to preplaćivanje koje je zacrtano novi gazda debelo da naplati "na prvu loptu".