05 март 2012

Da li ih poznajete?


Autoritativni vlastodršci, ili oni koji vešto kriju da su tome skloni, najlakše se prepoznaju po alergičnosti prema kritici. Po nesposobnosti da saslušaju bilo kakvu primedbu na svoj račun i po netrpeljivosti prema onima koji je izriču. Takve ličnosti su pre svega ohole jer su ubeđene da su nepogrešive. One su takođe štetne za šire javne interese jer sprečavaju slobodan protok ideja bez koga je teško zamisliv bilo kakav društveni napredak. Najzad, što je od svega možda najgore, pomenute osobe su opasne jer ne prezaju ni od najpodlijih sredstava da ućutkaju čak i dobronamerne kritičare. Uistinu sve one koji drugačije misle.

Ovo je jedno u nepreglednom nizu sjajnih skeniranja naše realnosti, iz pera doajena pisane reči gospodina Dušana Miklje, napisano u nedeljnom “Blicu”. Ne jednom su misli gospodina Miklje zaslužile da se nađu i kod mene na blogu, ali danas je, eto, prvi put. A zašto? Pa ovi o kojima je reč imaju problem i sa mnom, a i ja naravno s njima. Poznajem ih koliko i gospodin Dušan. Šta se i kako desilo da ih upoznamo?

6 коментара:

Анониман је рекао...

Najbolje od svega je poslušati dobar savet:

Добар баштован бере само зреле јагоде, а незреле не. Pазборит ум исто тако, примећује само врлине и само о њима говори*

*Jovan Lestvicnik

Saša Stamenković је рекао...

Hvala za savet!
Da li ovo znači da sve loše treba pod tepih?
Mislim ipak da je to neka "ignore" perspektiva, pa ko preživi. Prljave stvari da pustimo drugima da se bakću. OK, sve je stvar izbora.

Kec iz rukava је рекао...

Ja verujem da prolazi vreme onih koji nisu spremni da prihvate kritiku.

Isto tako, smatram, da oni koji kritikuju, kada to rade, treba da se trude da pogledaju ne samo negativne stvari onih koje kritikuju, već i one pozitivne (jer ih uvek sigurno ima), da tu kritiku sroče na jedan, da tako kažem, način koji će bolje da zvuči onome koga kritikuju kako bi to lakše prihvatio.

Englezi to lepo kažu: "Feedback".

Govorim generalno, ne o politici. Da se razumemo. ;)

Pozdrav,
Vladimir Ž.

DING је рекао...

Iz burazerskog komunizma, preko mafijaškog kvazi nacionalizma, dođosmo do liberalnog kapitalizma (takođe burazerskog).
Put od Stambolića preko Miloševića do današnjih raznih Dinkića...
Sad čekamo Godoa. Samo čekamo a rado bi pošli ka njemu da znamo kako izgleda i gde se nalazi...

Saša Stamenković је рекао...

@Ding:

Ne čekam više nikog, ni Gedu ni Godoa. A ako ja nekom trebam - naći će me!
Eto, dotle smo došli! Dešava se nama i sad!

Sneška је рекао...

koje vrline da gledamo, kada je to na izumiranju. Kao što vidite dragi anonimni čitaoče,(da li je to biti anoniman vrlina ili mana)sve su jagode zelene i onda ta pojava postaje normalna, ješćemo ih zelene i tako naše oko neće više moći da primećuje vrline i o njima da priča.... na žalost tako je....