25 март 2012

Digitalni TV signal oko nas


Nekako sa Cisco Expo 2012 konferencijom poklopilo se eksperimentalno (i predizborno) puštanje u rad digitalne DVB-T2 TV mreže Srbije. S obzirom da praktično u Srbiji nema televizora sa DVB-T2 tjunerima, a ni adekvatnih set-top box-ova (STB - konvertora za DVB-T2), valjda će ovo puštanje (po)služiti da stručnjaci iz JP ETV (Emisiona tehnika i veze) idu po Srbiji i provere nivoe digitalnog TV signala. Elem, tema ovog teksta je prezentacija uspostavljanja digitalne IP mreže JP ETV koja će služiti za prenos digitalnog TV signala do srpskih domaćinstava koja nemaju kablovsku televiziju (navodno oko 40% domaćinstava). Ova prezentacija je održana na pomenutoj Cisco Expo konferenciji i ja ću ovde sa mojim dragim čitaocima podeliti svoje utiske i informacije sa te prezentacije. Deliti informacije je, računam, dobro delo i privilegija onih koji nemaju razloga da se plaše pametnih, darovitih i znatiželjnih ljudi.

Mreža za prenos digitalnog TV signala je redundantna IP mreža, sa dva odvojena puta za prenos signala. Ima jednu nacionalnu headend lokaciju u Beogradu i dve regionalne headend lokacije (Crveni Čot i Ovčar). U ovom trenutku ima i 15 terminalnih, predajničkih lokacija, kao i tri mrežna tzv. cross-connect čvorišta (Jastrebac, Rudnik, Kopaonik). Jastrebac u budućnosti treba da preraste u headend lokaciju. U cross-connect čvorištima nema video opreme tj. nema predajnika. RR linkovi za povezivanje lokacija su proizvođača Nera (sasvim dovoljnog kapaciteta oko 300 Mbps), a predajnici su "marke" Rodhe&Schwartz. Mrežna oprema u headend, xconnect i na terminalnim lokacijama je Cisco (ruteri 7609-S, ASR 1002-F). Za upravljanje i nadzor mreže (i IP mrežne i video opreme!) koristi se Cisco NMS (Network Management System), a za monitoring performansi video signala Ciscova VidMon platforma. U realizaciji ove mreže učestvovali su Cisco partneri Saga, ComTrade i ComuTel (red je da i njih spomenem).

Digitalizacija TV signala obaviće se sukcesivno i treba praktično da startuje početkom 2013. godine i završi se bar do polovine 2015. godine. To je naša obaveza na međunarodnom nivou. Sramota će biti ako troškovi nabavke STB-ova padnu kompletno na ionako prazne buđelare srpskih domaćinstava, uglavnom po selima i malim gradovima.  Digitalni signal nema "sneg" na ekranu, ili ga ima ili ga nema. Čini mi se da sam na prezentaciji čuo da je u prvoj fazi pokriveno oko 95% populacije (ili teritorije, nisam siguran). Da će biti problema da svi građani vide digitalni signal – biće sigurno, ali nadajmo se da će se ti problemi nekako rešavati. U jedan DVB-T2 multipleks (paket TV signala) može da stane do 15-16 SD TV kanala ili do 8 HD TV kanala. Jedan SD kanal je ustvari MPEG-4 video stream bitskog protoka oko 2,5 Mbps. Za početak će u eksperimentu učestvovati svi nacionalni kanali i još neki regionalni (10 SD TV i jedan RTS HD). Što se tehnike i tehnologije tiče, za sada svega ima dovoljno i na pretek. Čekamo digitalni TV signal u kućama, DVB-T2 televizore, STB-ove. Samo to! Ali, ajde, neka se konačno krenulo u i ovu priču, da i tu ne ostanemo mimo sveta i poslednje ostrvo u Evropi.

1 коментар:

Kec iz rukava је рекао...

Važno je da se krenelo sa ovim, pa videćemo koliko brzo će da napreduje.

Hvala najlepše na informacijama. Sharing is caring! ;)