29 април 2012

Video gura potrošnju


Krajem prošle godine, američka kompanija Calix je obavila istraživanje broadband tržišta ukupno 45 američkih servis provajdera, pomoću specijalnog softvera instaliranog u njihovim mrežama. Tim istraživanjem je utvrđeno da 67% downstream saobraćaja i 13% upstream saobraćaja čini video. Čak 80% ukupnog video saobraćaja ide kroz mreže velikih distributera Level3, Limelight i Akamai (tzv. CDN - Content Delivery Networks). Biznis servisi, čiju četvrtinu predstavlja video, čine 57% ukupnog upstream saobraćaja. Dakle, rezidencijalni korisnici ne prave ni polovinu upstream zahteva i uploada.

S obzirom na tehnološku raznolikost ispitivanih mreža (GPON, P2P Ethernet, ADSL2+, VDSL2) ovim istraživanjem dokazano je da “optički” korisnici troše više od “bakarnih”, i to 2,67 puta više saobraćaja u downstream smeru i 1,8 puta više u upstream smeru. Prosečan FTTH pretplatnik troši 87 GB u downstream smeru i 8,8 GB u upstream smeru. Prosečan broadband korisnik svih 45 ispitivanih mreža  troši (ili generiše, kako više volite) 36,7 GB downstream i 5,2 GB upstream saobraćaja mesečno.
Potvrđena je još jedna, i na ovom blogu često pominjana istina, da mali procenat korisnika generiše većinu saobraćaja. U istraživanim mrežama se pokazalo da 5% korisnika troši 50% saobraćaja tj. tih 5% troše više od 100 GB downstream saobraćaja mesečno! Primetite da je odnos DL/UL saobraćaja kod ekstremnih korisnika reda 10:1, a kod prosečnih korisnika reda 7:1! Asimetrična priroda interneta sve više eskalira kroz statistiku, ali nemojte se prevariti - to nije prava mera i potreba prosečnog korisnika! To je zbog "gabarita" video saobraćaja.

Ako ukrstimo saobraćajne podatke o dominirajućem videu i ekstremnoj i prosečnoj potrošnji, možemo npr. doći do zaključka da OTT video sve više uzima maha (OTT- Over-The-Top , video preko Interneta). Ljudi sve manje gledaju klasičan TV program, a sve više sa Interneta biraju video sadržaje po svom izboru i ukusu, kad hoće i gde hoće. Tako je u Americi, ali ne i u proleterskim zemljama. Pratite trendove, ali nemojte donositi brze zaključke! Ovde se igra domaća liga.

1 коментар:

Vladan је рекао...

To su trendovi kojima i zapadna Evropa tek stremi sa godinu dana zakašnjenja a EMEA područje koju godinu više.
I u domaćoj ligi je video dominatan samo mi po stepenu razvoja, ponude i interseantnosti materijala imamo nešto drugačiju strukturu. Kod nas je glavni video distributer Google sa svojim cash sevrerima (čitaj YoutTube) smeštenih kod dobrog dela većih ISP-ova a spomenuti svetski CDN provajderi nemaju još svoje gateway-e u Srbiji jer im tako kažu statistike koje su osnov za isplativost širenja mreže.
Kod nas se manje plaća content i prava pa otud dobar deo videa (filmovi, serije,...) ide kroz P2P saobraćaj koji je drugi dominatni tip saobraćaja.
Jedino što domaća liga realno zaostaje u odnosu na ove podatke jeste biznis saobraćaj ali to i jeste u srazmeri sa našom ekonomijom u svetu.